Nova mis Nemačke nije izabrana zbog lepote

Moda i lepota 28. feb 202116:59 > 11. maj 2021 12:09
Anja Kalenbah
Anja Kalenbah; Foto: Philipp von Ditfurth / AFP / Profimedia

Nova Mis Nemačke je Anja Kalenbah, čiji izbor opravdava moto obnovljenog takmičenja - "Osnaživanje autentičnih žena".

Anja Kalenbah je 33-godišnja majka dvoje dece, a pistom je prošetala u crnom odelu. Finale nije moglo da se održi pred publikom, ali je emitovano preko Jutjuba, a gledaoci su mogli da vide na šta su organizatori mislili kad su najavili da će fokus biti na ličnosti kandidatkinja.

Anja Kalenbah je napustila školu pre nego što je napunila 17 godina, a danas je uspešna menadžerka i sa svojim partnerom vodi dve firme za proizvodnju bicikala. Njen cilj na takmičenju bio je da podstakne žene da „rade šta god u čemu se osećaju dobro, bez obzira na to koliko imaju godina, kako izgledaju ili šta drugi ljudi kažu“.

U finalu je učestvovalo ukupno 16 žena, između 18 i 39 godina od kojih se prvenstveno očekivalo da pokažu da „imaju jasan cilj na umu i da su posvećene boljem sutra“.

Ideja je promenjena je nakon optužbi da su takmičenja lepote seksistička i prevaziđena, te da objektivizuju ženu, tako da su se sad u finačlu našle žene koje imaju šta da kažu.

Pročitajte još:

Jedna finalistkinja se bori protiv „terora mrđavosti“, druga kao bivši jehovin svedok pokušava da upozori javnost na verske sekte, treća je aktivistkinja koja se bori protiv razlika u platama među polovima…

„Ne bih učestvovala na takmičenju za lepotu“, rekla je Sintija Junghans, kandidatkinja iz Hesena, a prenosi DW. „Ko još treba da gleda nekog ko se šeta u bikiniju?“

Ipak, takmičarke su morale da govore i o onim tipičnim temama na izborima za mis, kao što su „porodica i dom“ i „lepota i nega“.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram