Nezamislive stvari koje su žene nekad radile za lepotu

Moda i lepota 15. dec 202007:13 > 11. maj 2021 12:10
Reklama za masku iz 1895; Foto: Mary Evans Picture Library / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Pojam ženske lepote menjao se kroz vekove, kao i načini na koje su žene pokušavale da ga dostignu. Često pristajući na bizarne, ponekad vrlo opasne tretmane.

Zamislite nežno, belo lice lepotice sa starih slika, njene pune, jarko crvene usne, njene krupne, blistave oči.

A sada zamislite kako je lice do tog savršenog bledila dovela uz pomoć arsenika, olova, žive. Da je usne učinila krvavo crvenim ružem s olovom. Da je direktno u oči stavljala kapi otrovne beladone da bi proširila zenice i dobila utisak krupnih, nevinih očiju.

Pročitajte još:

Kroz čitavu istoriju žene su se podvrgavale različitim čudnim tretmanima lepote, čak rizikujući život zbog izgleda.

Viktorijansko doba bilo je poznato po bizarnim standardima lepote. Na primer, idealan struk je bio prečnika od oko 40 cm, što je pratio čitav spektar dijetalnih praksi – od gutanja amonijaka preko nošenja korseta nalik spravama za mučenje, do dijete sa pantljičarom.

Važan saveznik u ulepšavanju ženama tog doba bio je arsenik, otrov koji se navodno tada prodavao kao preparat za sjajan ten, blistave oči i mekše grudi. Ženama je savetovano da ga piju u malim količinama, jer, je li, veće doze vode u smrt, a postojale su i kreme na bazi arsenika koje su se koristile za depilaciju.

I olovo se u kozmetici koristilo sve do 19. veka – žene bi mešale prah od olova sa sirćetom i tako izbeljivale lice, a kada su olovo i arsenik izgubili na popularnosti, zamenila ih je živa, koja se koristila protiv bubuljica i za ujednačavanje tena.

Melemi od otrovne beladone ublažavali su crvenilo lica, ali je najpopularnija upotreba velebilja bila u kapima za oči, što je vodilo u slepilo, halucinacije, delirijume, paralize, smrt.

Svakako, najopasniji „preparat“ koji se ikad koristio u kozmetici je radijum.

Čim je otkriven, radijum je počeo da se pojavljuje u kremama za lice protiv bora, a bili su popularni i spa tretmani sa radioaktivnim blatom.

„Zraci radijuma, zapravo, ulivaju energiju i oživljavaju svaku živu stvar sa kojom se susretnu. Njih ljudsko telo prihvata kao što biljka prihvata zrake sunca“, piše u reklamnom pamfletu pod nazivom Radijum i lepota iz 1918. godine. Suvišno je reći da su oni koji bi se podvrgli takvom tretmanu na najstrašnije načine otkrivali da to nije baš tako…

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram