„Nike“ ne želi da znate važno pravilo za reklamaciju patika

Patike, prodavnica, obuća, sport
Foto: Shutterstock/Sorbis

Kupili ste nove Nike patike, ali su se posle godinu dana odlepile ili pocepale? Ako mislite da nema spasa i da je prekasno da ih reklamirate, varate se. Postoji pravilo ispisano sitnim slovima za koje mnogi od nas nisu ni čuli.

Ono što kompanija Nike verovatno ne bi volela da znamo je pravilo – garancija na patike traje čak dve godine!

TikTok je postala veoma edukativna društvena mreža koja nam često otkrije neki koristan trik – ovoga puta je jedna korisnica skrenula pažnju na Nike pravilo za koje verovatno niste znali.

Naime, ako vam se dogodi neka šteta na patikama, imate pravo da ih reklamirate u roku od dve godine od proizvodnje obuće.

@erikakullberg

What Nike doesn’t want you to know about getting a free pair of shoes #personalfinance #moneytok #money #lawyer ib: @milansinghhh

♬ original sound – Money Lawyer Erika

„Stojimo iza sve naše obuće i opreme. Ako se vašim Nike patikama ili odeći dogodi neka šteta u materijalu ili izradi u roku od dve godine od datuma proizvodnje, želimo da vas vratimo u igru“, piše na međunarodnom Nike sajtu.

Međunarodna Nike pravila

Ako smatrate da je vaš artikal neispravan, u roku od 60 dana od kupovine jednostavno ga možete vratiti za puni povraćaj novca, navodi Nike.

Za kupovinu preko Nike.com i Nike aplikacije, pogledajte uputstva za vraćanje na sajtu/aplikaciji. Za kupovinu u Nike prodavnici, moraćete da odnesete svoj predmet nazad u prodavnicu u kojoj ste ga kupili.

Ako je prošlo više od 60 dana, a manje od dve godine od datuma proizvodnje (nalazi se na patikama), a artikal je imao nedostatak, i dalje ćete morati da vratite patike ili odeću u Nike prodavnicu u kojoj ste kupili. Ako ne možete da dođete lično, kontaktirajte prodavnicu da biste razgovarali o opcijama, navodi Nike.

Ako ne možete da se vratite na prvobitno mesto kupovine, verovatno ćete morati da podnesete poseban zahtev.

Neki Nike proizvodi imaju posebne garancije. U tim slučajevima, detalji i informacije o reklamaciji će bili navedeni na etiketi ili na garantnom listu koji ste dobili sa artiklom, navodi Nike.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели KICKS INDUSTRY (@kicks.industry)

Šta kaže srpski zakon?

Inače, prema Zakonu o zaštiti potrošača, trgovac odgovara za kvar ili oštećenje koje se pojavi u roku od dve godine od dana kupovine. Nije mesec dana, nije dva, a svakako “rok za reklamaciju” nije šest meseci, navodi Potrošač.info.

U roku od dve godine imate pravo da reklamirate proizvod i prodavac je u obavezi da reklamaciju zavede i da vam saopšti broj pod kojim je ista zavedena.

Ukoliko se na obući ili odeći pojavi oštećenje u roku od šest meseci, po Zakonu se smatra da je proizvod prodat sa navedenim nedostatkom. Drugim rečima, ukoliko se oštećenje, uočeno u prvih šest meseci od kupovine, reklamira i reklamacija se odbije, trgovac je u obavezi da takvu odluku stručno obrazloži i dokaže da je potrošač odgovoran za nedostatak.

U slučaju da se obuća ili odeća reklamira u ovom roku, prodavac nema obavezu da obrazlaže svoju odluku i dovoljno je da napište da se reklamacija odbija. U slučaju da je prošlo više od šest meseci, teret dokazivanja uzroka nedostatka odmah prelazi na potrošača.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели jordansonfirebydanny (@jordansonfirebydanny)

Inače, u septembru su usvojene izmene Zakona o zaštiti potrošača, prema kojim trgovci moraju da učestvuju u vansudskim sporovima sa kupcima. Pre toga su trgovci odbijali reklamacije robe i nezadovoljne kupce upućivali na sud.

Među odredbama novog zakona su i one koje se tiču rokova za isporuku robe, koje predviđaju raskidanje ugovora ukoliko se dogovoreni rok za isporuku ne ispoštuje.

„U slučaju raskida ugovora, prodavac je dužan da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana raskida ugovora vrati potrošaču celokupan iznos plaćen po osnovu ugovora“, navodi se u Zakonu.

***

Bonus video: Reciklaža otpada u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram