Naspavaš se dovoljno, ali i dalje izgledaš kao rakun? Dermatolozi daju rešenja

Sve su nas bar nekad mučili podočnjaci, Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Sedam uzroka i rešenja podočnjaka - prema dermatolozima.

Saznajte šta bi moglo biti krivo za te vrećice ispod očiju i tamne krugove – osim što ne spavate dovoljno.

Hajde da zamislimo ovo: Odložili ste alarm po ko zna koji put i konačno se izvukli iz kreveta u kupatilo. Kada konačno budete u mogućnosti da u potpunosti otvorite svoje okulare, primetićete neke dodatne krugove ispod očiju koji gledaju u vas u ogledalu. I niste jedini, mnoge imaju istu muku.

I dok se može činiti da jedan savet za negu kože ili krema za oči mogu da ponude rešenje za ovu dilemu, ipak „postoji mnogo faktora koji određuju uzrok podočnjaka, koji su kombinacija vaše genetike i faktora životne sredine“, kaže dr Džošua Zaihner, dermatolog iz Njujorka. To znači da nema dva rakunska kruga i da jedan  pristup ne funkcioniše u celosti za sve tipove podočnjaka.

Evo šta treba da znate o uzrocima tamnih krugova i najboljem tretmanu protiv istih, prema preporuci dermatologa.

Izlaganje UV svetlu

„Pravi pigment (u poređenju sa senkom ili nakupljanjem krvi) ispod očiju često je povezan sa izlaganjem UV svetlu. Sunčevi zraci koji udaraju u vašu kožu mogu izazvati povećanje proizvodnje melanina, što dovodi do tamnih mrlja ispod kože. Zamislite to kao tamne „sunčane“ mrlje koje se pojavljuju ispod vaših očiju“, objašnjava dr Zaihner.

Kako utvrditi da li je u tome problem: Tamni podočnjaci uzrokovani hiperpigmentacijom često imaju više smeđi ton. Izlaganje UV svetlu takođe uzrokuje fleke, slično kao kada se pojave pege od sunca.

Kako ih tretirati: Krema za oči sa sastojkom za posvetljivanje, kao što je vitamin C, može biti korisna za tamne krugove uzrokovane hiperpigmentacijom. To je zato što je „vitamin C moćan antioksidans koji štiti kožu od oštećenja slobodnih radikala i blokira stvaranje abnormalne pigmentacije“, kaže dr Zaihner.

Genetika

Neki ljudi imaju tamniju pigmentaciju na određenim delovima lica, na primer ispod očiju. Predispozicija za ovu pigmentaciju često je rezultat genetike.

„Postoji takođe stanje koje se zove nevus Ota gde se melanociti (ćelije koje proizvode melanin) nalaze u dermalnom sloju i uzrokuju promenu boje“, objašnjava Nana Boakie, dermatološkinja i osnivačica Bergenske dermatološke ordinacije. Iako ne postoji definitivan uzrok ovog stanja, istraživanja sugerišu da su genetski faktori barem delimično odgovorni.

„Još jedan veliki problem koji vidimo kod genetskih podočnjaka je nedostatak volumena koji uzrokuje tu tamniju senku“, dodaje dr Zaihner.

Kako utvrditi da li je u tome problem: Ako su uzrokovani genetikom, tamni podočnjaci takođe mogu postati izraženiji nakon kasne noći u kancelariji, jednonedeljnog odmora na plaži ili tokom prirodnog starenja kože. Suština? Ta tamnija boja koja se zadržava bez obzira na promene u načinu života ili nezi kože koje možete primeniti je najverovatnije rezultat genetike.

Kako ih tretirati: Nažalost, ne možete mnogo da uradite kada je u pitanju vaš DNK. I dok ne postoji način da se spreče podočnjaci uzrokovani genetikom, marljiva primena SPF-a može pomoći da se oni ne pogoršaju.

„Zaštita od sunca je neophodna za sve, a posebno za one koji imaju genetsko zatamnjenje jer dodatna sunčeva svetlost može da pogorša stanje“, kaže Roberta Del Kampo, doktorka medicine, dermatološkinja na Del Campo dermatološkom i laserskom institutu.

Iritacija od trljanja

Koža oko očiju je neverovatno tanka i delikatna jer je ispod nje vrlo malo masti. Kao takva, ova tanka koža često prva pokazuje znake starenja (npr. bore, suvoću, podočnjake) i čak može biti dovoljno providna da vidi vene ili krvne sudove koji se kriju ispod. Preterano trljanje očiju može dovesti do pucanja krvnih sudova ili promene pigmenta koje mogu dodatno doprineti promeni boje ispod očiju.

Kako utvrditi da li je u tome problem: Uopšteno, pigmentacija od trljanja očiju obično je ujednačenija i pokriva veću površinu, u skladu sa prstima koji trljaju oči. Za razliku od tamnog kruga koji se nalazi odmah ispod donje linije trepavica, ova vrsta hiperpigmentacije može se pojaviti kao prsten oko gornjeg i donjeg kapka, pa čak i da se proširi do vrhova obraza, skoro kao modrica.

Kako ih tretirati: Prestanite da trljate oči. To je to, jednostavno.

Tanka koža ili gubitak volumena

Kako starite, koža ispod očiju postepeno gubi svoju strukturu, zbog čega oči izgledaju više upale.

„Taman polukrug ispod oka koje izgleda šuplje je senka uzrokovana promenama tena i nedostatkom punoće povezane sa normalnim starenjem kože“, objašnjava dr Zaihner.

Kako utvrditi da li je u tome problem: Dok stojite ispred ogledala i podižete glavu prema izvoru svetlosti, da li podočnjaci izgledaju bolje? Ako je tako, to je verovatno zato što je ta senka – izazvana nedostatkom punoće – ispunjena svetlošću. Prevod: Šanse su da je gubitak volumena uzrok vaših tamnih podočnjaka.

Kako ih tretirati: Posegnite za malo retinola, koji je superstar sastojak za negu kože koji pomaže u obnavljanju elastičnosti kože (takođe joj daje strukturu).

Nedostatak sna

Jedan od najčešćih uzroka tamnih krugova ispod očiju je nedostatak sna. Noć lošeg sna povećava nivoe hormona stresa kortizola u telu, što može pokrenuti vaše srce da kuca brže i da se vaši krvni sudovi prošire (proces poznat kao vazodilatacija).

Kako utvrditi da li je u tome problem: Tamni krugovi uzrokovani nakupljanjem krvi ispod očiju (a samim tim i nedostatkom sna) imaju plavu do ljubičastu nijansu. Takođe je veća verovatnoća da će ih pratiti nadutost, prema tvrdnjama dr Zaihnera.

Kako ih tretirati: Spavajte više. Ali to se često može lakše reći nego učiniti, što ne znači da ne treba da se trudite i da radite na kvalitetnom snu.

Alergije

Sezonske alergije često dovode do začepljenja nosa, što se dešava kada tkiva i krvni sudovi ui oko nosa postanu otečeni od viška tečnosti. Krv tada počinje da vam se skuplja ispod očiju i ove natečene vene se šire i potamne, što dovodi do tamnije boje i nadutosti.

Kako utvrditi da li je u tome problem:  Ako bolje pogledate u, recimo, ogledalo, možda ćete moći da vidite tamniju tečnost ispod kože.

Kako ih tretirati: Ako patite od sezonskih alergija, razgovarajte sa svojim doktorom o najboljem obliku lečenja. U međuvremenu, možete se pozabaviti bilo kakvom nadutošću lokalno tretiranje regije proizvodom za oči sa kofeinom, kako preporučuju dermatolozi.

Dehidratacija

Kada ne unesete dovoljnu količinu vode u svoje telo, koža oko očiju može izgledati dosadno ili čak utonulo, slično šupljem izgledu usled gubitka volumena. Takođe može da se osuši, što može da naglasi bilo koju promenu boje koju možda već imate.

Kako utvrditi da li je u tome problem: Ako ste se probudili sa novim krugovima ispod očiju nakon divljeg noćnog izlaska, verovatno možete kriviti piće (i, naravno, uticaj partijanja na san). Jednostavan način da ovo rešite? Počnite da pijete dosta vode i pokušajte da nadoknadite spavanje sledeće noći – što bi trebalo da pomogne u ublažavanju bilo kakvih tamnih krugova oko očiju.

Kako ih tretirati: Pored povećanja unosa tečnosti, možete da rešite sve udubine ispod očiju korišćenjem kreme za oči koja sadrži hijaluronsku kiselinu. Ovaj moćni sastojak hidrira i, zauzvrat, nadopunjuje kožu, omogućavajući vam da zauvek uklonite podočnjake povezane sa dehidracijom, savetuje dr Zaihner, a prenosi Shape.

***

Bonus video: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram