Najzdravije voće na svetu oporavlja ceo organizam

najzdravije voće
Foto: Jenny Cundy / ImageSource / Profimedia

Urme su prava prirodna multivitaminska tableta i smatraju se najzdravijim voćem na svetu.

Urme obezbeđuju antioksidante, vlakna, kao i brojne hranljive materije. Sadrže kalijum, jedan od najvažnijih minerala prisutnih u ljudskom telu. On reguliše ravnotežu tečnosti, kontrakcije mišića i nervne signale.

Kada je nivo kalijuma nizak, to utiče na glavne telesne funkcije, što dovodi do niskog nivoa energije, grčeva u mišićima i fizičkog i mentalnog umora.

Sadrže vlakna, magnezijum i bakar

Magnezijum je važan mineral za ljudsko telo i mozak. On reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Takođe je ključan za sintezu proteina u telu. Bakar pomaže da vaše telo dobije dovoljno gvožđa. Zajedno sa magnezijumom omogućava telu da formira crvena krvna zrnca. Bakar takođe pomaže da kosti ostanu zdrave, piše Azra.ba.

Dobar izvor i vitamina B

Vitamin B6 pogoduje centralnom nervnom sistemu i metabolizmu. Funkcioniše tako što pretvara hranu u energiju i pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina. Vitamin B6 je jedan od osam ključnih vitamina iz grupe B koji su važni u podržavanju pravilnog funkcionisanja ćelija. Kada nivo vitamina B6 padne, ljudi reaguju osipom na koži, oslabljenim imunološkim sistemom i niskim nivoom energije.

#related-news_0

BONUS VIDEO: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram