Najvažnija stvar koju ne smeš da zaboraviš kad si na plaži u kupaćem

Foto: stefano carnevali / Panthermedia / Profimedia

U suprotnom, mogući su brojni problemi.

Leto je doba godine kada je prirodno po ceo dan biti u kupaćem kostimu i opuštati se pored vode.

Ali izležavanje u mokrom kupaćem kostimu nije tako glamurozno kao što poznate ličnosti možda predstavljaju. Ako smo predugo u mokrom kupaćem kostimu, to može da izazove brojne probleme, od gljivičnih infekcija, pa do infekcije mokraćnih puteva. A mnogi ponekad prekrše to pravilo.

Foto: Leonid Eremeychuk / Panthermedia / Profimedia

„Bakterije napreduju na vlažnim, tamnim mestima kao što su kupaći kostimi ili mokra odeća za vežbanje. Ako ste skloni tim vrstama infekcija, treba da menjate mokri kupaći kostim i oblačite suvi”, kaže ginekološkinja Alisa Dvek.

Žene sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao što su one koje imaju dijabetes ili koje uzimaju određene lekove, imaju veće šanse da dobiju infekciju ako često nose mokar kupaći.

Tu je nekoliko važnih razloga zašto nikada ne bi trebalo da ostanete u mokrom kupaćem predugo.

Savršena kombinacija za bakterije

Mokar kupaći, tako i topao i vlažan, savršeno je leglo za bakterije.

Kada je u vodi, materijal kupaćeg kostima apsorbuje različite hemikalije i bakterije koje postoje u bazenu ili moru. Kada izađete iz vode, vaši intimni delovi su izloženi svim tim grubim supstancama. To može da naruši ravnotežu zdravih bakterija u vagini, što dovodi do raznih bolesti, uključujući vaginitis i infekcije urinarnog trakta.

Foto: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

Znaci da možda imate problem: Promene u sekretu, uključujući neprijatan miris ili sivkastu boju, svrab, otok ili bol mogu signalizirati bakterijski vaginitis. Simptomi infekcije mokraćnih puteva uključuju jake nagone za mokrenjem, peckanje tokom mokrenja, bol u karlici i zamućen urin.

Ako osetite nešto od toga, obratite se svom lekaru što pre.

Moguće gljivične infekcije

Pošto se bakterije razmnožavaju u mokrim kupaćim kostimima, one mogu dovesti do gljivičnih infekcija u vagini ili vulvi. Simptomi mogu biti prilično neprijatni i uključuju peckanje i bol.

Znaci da možda imate problem: Karakteristični znaci da imate gljivične infekcije uključuju ekstremni svrab i sekret koji je grudvast. Žene koje uzimaju određene lekove ili imaju dijabetes su sklonije gljivičnim infekcijama.

Foto: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

Moguć i osip

Ako nosite mokar kupaći i slučajno dođete u kontakt sa vrstom gljivica nalik buđi, poznate pod nazivom dermatofiti, ona se može lako proširiti po butinama, zadnjici i genitalijama. To može dovesti do crvenih osipa koji svrbe i mogu biti u obliku prstena.

Čal i ako nema gljivične infekcije, ljudi sa osetljivom kožom mogu doživeti iritaciju kože zbog nošenja vlažnog materijala.

“Neke žene jednostavno dobiju iritaciju zbog stalne vlage”, rekla je Dvek, “pa je bolje da budete u nečemu suvom.”

Foto: Chris Baldwin / Carte Blanche / Profimedia

Znaci da možda imate problem: Svrab i osip oko gornjeg dela butine i oko genitalnog područja. Crvene ljuskave mrlje iz kojih ponekad može curiti tečnost. Osip uglavnom izgleda crveno spolja, a prema sredini ima ton kože.

Bonus video: Top 10 lepotica bez šminke

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram