Gadna stvar koja se desi kad u helankama s treninga produžiš kući

Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Da, zgodno je ali i opasno!

Upravo ste završili intenzivan trening u teretani ili ste prešli nekoliko kilometara sa bajsom i odlučili ste da ostanete u istoj odeći.

Možda vam dobro stoje i udobne su ali problem je u tome što stalno nošenje odeće za vežbanje može dovesti do nekih neprijatnih nuspojava. Pošto je odeća za vežbanje često mnogo čvršća od ostalih komada gaderobe, ona ima tendenciju da zadržava vlagu i toplotu. Telo tada postaje savršeno okruženje za rast i cvetanje bakterija.

Bakterijske infekcije folikula dlake

Ove infekcije mogu prilično brzo da se pogoršaju i mogu biti uzrokovane trljanjem folikula o odeću ili brijanjem.Folliculitis je površinska infekcija folikula dlake koja izgleda kao gomila malih crvenih kvržica ili belih bubuljica, koje se mogu širiti i pretvoriti u rane koje ne zaceljuju.

Zatim su tu i dublje infekcije koje izgledaju kao crvene kvrge na vašoj koži i koje kada puknu ispuštaju gnoj i sluz.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije se mogu pojaviti na određenom delu tela i vrlo brzo se mogu proširiti i na druga područja kao što su prepone. Ako osećate svrab ili vam je koža iziritirana možete nabaviti kremu protiv gljivica, ali se obavezno pre toga konsultujte sa lekarom.

Vaginalne infekcije

Znaćete vrlo dobro ako imate ovu vrstu infekcije. Glavni simptomi su bol, svrab i neprijatan miris. Takođe, znajte da u svakom trenutku možete imati više infekcija u isto vreme. Potrudite se da nosite prozračnu odeću i možda ćete uspeti da ih izbegnete.

Intertrigo (ojed, crvenilo kože na pregibima)

Ovo je veoma uobičajeno zapaljensko stanje koje pogađa delove kože koji su u kontaktu jedni sa drugima, kao što su prepone, pazuh, deo ispod grudi i sva ostala mesta gde je koža naborana. Ova bolest je uzrokovana trenjem, povećanom temperaturom i vlagom.

#related-news_1

Bonus video: Zdravo sunčanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram