Modni ustanak upravo je buknuo na ulicama Barselone

ulični prodavci barselona
Foto: Miguel Candela / Zuma Press / Profimedia

Jedan od prepoznatljivih znakova Barselone jesu i ulični prodavci koji u jednom trenutku prodaju jefitine kopije dizajnerskih cipela i torbica, a u drugom jurcaju ulicama sa sve robom bežeći od policije. Sada su se udružili i osnovali svoj brend patika. Kažu da će profit od prodaje pomoći migrantima koji prodaju na ulici da legalno rade za pristojnu platu.

Za razliku od ranijeg pokušaja osnivanja brenda 2017. lepljenjem logotipa na obuću uvezenu iz Kine, patike su sada poreklom iz Alikantea u Španiji i iz Porta u Portugalu.

„Oduvek su nas kritikovali i progonili zbog prodaje kopija, ali sada imamo svoj brend“, rekla je za Gardijan Lamin Sar, portparolka brenda Top Manta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Top Manta (@topmanta_bcn)

U okviru lansiranja zadruge predstavljene su patike Ande Dem, što znači „šetanje zajedno“ na volofu, jeziku kojim govori većina migranata uličnih prodavaca, koji su uglavnom iz Senegala.

ulični prodavci Barselona
Foto: John Milner / Zuma Press / Profimedia

Ime Top Manta potiče od ćebadi (manta) na koje prodavci polažu robu. Logo podseća i na talase koji simbolišu burne prepreke s kojima se suočavaju migranti na moru u malim čamcima na putu do Španije.

Pročitajte još:

Boje obuće podsećaju na Afriku, kaže Sar, dok ih hrapavi đon čini prikladnijim za rad na zemlji ili gradilištu nego za trčanje.

Patike je dizajnirala grupa uličnih prodavaca uz pomoć lokalne dizajnerke Sare Gonzalez de Ubieta i grafičke dizajnerke Helge Huarez.

Za razliku od velikih brendova koji masovno proizvode patike u zemljama sa niskim prihodima, iz Top Mante kažu da su se opredelili za odgovornu proizvodnju kako bi oživeli zanatsku industriju obuće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M.Cristina (@mcristinamusic)

Do sada su proizveli 400 pari, prodajući ih po ceni od 115 evra. Patike mogu da se kupe u zadružnoj radnji u Barseloni ili onlajn. Sav profit ide za rast brenda i pomoć migrantima uličnim prodavcima i njihovim porodicama.

 

„Mi smo poput bratstva i to nam daje snagu i istrajnost da se nosimo sa sadašnjošću i stvaramo budućnost za sebe“, poručuju iz Top Mante.

Inače, zbog španskih zakona ilegalni imigranti žive na margini. Da bi dobili legalni boravak, moraju da ispune stroge uslove, što je nemoguće za većinu.

Zahvaljujući radnim mestima u Top Manti, sada je dobijeno 120 dozvola za legalno prebivalište i posao za 25 članova zadruge.

Na pitanje zašto bi neko odabrao patike Top Manta, a ne nekog poznatog svetskog brenda, Sar je kazala:

„Umesto da podržite multinacionalnu kopmaniju koja iskorišćava očajne ljude u zemljama u razvoju, ovako pomažete zajednici koja je diskriminisana na svim nivoima. Pomažete ljudima da žive i rade legalno, za pristojnu platu.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram