Kako za najmanji budžet sređujem svoju kuću iz snova

renoviranje
Foto:privatna arhiva

U moru saveta i ideja o dizajnu enterijera na društvenim mrežama izdvaja se jedna Marela. Ona svojim korisnim trikovima daje sjajne predloge kako da za male pare sasvim preoblikujete svoje porodično gnezdo. Za portal Zadovoljna.rs ona otkriva kako je sve to izgledalo sa njenim domom koji je postao onaj iz snova.

„Kada smo kupili kuću u januaru 2020. godine, plan je bio da se kuća detaljno renovira pre našeg preseljenja. Tada smo živeli u stanu od 65m2 – muž, ja i troje dece. Prethodnom vlasniku kuće dali smo rok za iseljenje do kraja marta, a mi smo se bacilli na planiranje kompletnog renoviranja. A onda je došla korona – i sve je stalo. U toj finansijskoj nesigurnosti (moj posao je bio pod znakom pitanja) nismo se usuđivali da ulazimo u nove kredite, a uzgrednu opasku prijateljice kada je krenulo zaključavanje – da bi kuću trebalo samo prekrečiti i useliti se jer što bismo bili zaključani u malom stanu sa troje dece kada imamo kuću sa dvorištem – nisam mogla da izbacim iz glave“, priča Marela Aćimović Vukšić, dizajnerka enterijera.

I tako je pala odluka da urade upravo to – da prekreče i usele se, a renoviranje da postepeno izvode kasnije kada se stvore uslovi.

Prioritet im je bio svesti ulaganje na najmanju moguću meru, ali ipak osvežiti ceo prostor koji je bio lep, ali zapušten.

„Odmah je moralo biti urađena zamena većine prozora koji su bili dotrajali i koji bi značajno uticali na odliv toplote zimi. Osim toga, trebalo je naravno prekrečiti sve prostorije, ofarbati svu drvenariju i bravariju (jer najekonomičnija opcija je ono što možete da rešite četkom i bojom), a pitanje podova nas je takođe mučilo, s obzirom da nismo imali novca za njihovu kompletnu zamenu. Na kraju smo odlučili da ishoblujemo i prelakiramo lamelni parket koji smo imali, postavimo nove parket lajsne, a u prostorijama poput kuhinje, trpezarije, predsoblja i terase postavimo keramičke pločice. Renoviranje kupatila I WC-a nismo želeli da radimo u ovoj fazi, već da ove prostorije samo ‘prisredimo’, a kasnije potpuno renoviramo.“

Pročitajte još:

Marela za naš portal priča kako je ceo postupak renoviranja – za pristojan novac – izgledao od jedne do druge prostorije.

Studio/garaža

„Prostorija od koje nismo praktično ništa očekivali (a koja se pretvorila u zvezdu kuće) bila je garaža. Pošto je nikada nismo videli sa otvorenim garažnim vratima pre kupovine – kada smo ih prvi put otvorili i videli da iza njih imamo stakleni portal preko celog zida, postali smo svesni da ovo može da bude odlična kancelarija za mene.“

renoviranje
Foto:privatna arhiva

Problem su bile cevi, koje su, kako kaže, prolazile preko zidova, kao i neugledan pod od keramičkih pločica, narandžasta vrata i neonska rasveta na plafonu.

renoviranje
Foto:Privatna arhiva

„Vrata smo prefarbali u belo, kupili nove kvake, okvir staklenog portala smo iz zelene prefarbali u crnu boju, garažna vrata iz narandžaste u belu, cevi smo sakrili rigipsom, neonsku rasvetu zamenili LED panelima, a na pod postavili vinil preko pločica. Celokupna investicija je bila oko 500 evra, a promena ogromna. Tako sam ja dobila svoju kancelariju u prizemlju kuće“, priča Marela.

Predsoblje

renoviranje
Foto:privatna arhiva

Predsoblje je bilo malo, priča Marela, pa su nov pod, veliko ogledalo i tapeta bili dovoljni da se napravi ogromna razlika.

renoviranje
Foto:Privatna arhiva

„Svetla prostirka, mala klupa za obuvanje i polica za odlaganje sitnica su takođe doprineli da ova prostorija sa malo novca izgleda lepo.“

Kuhinja

renoviranje
Foto:privatna arhiva

„Kuhinju smo morali da pravimo od nule i to je stvar na kojoj ne treba štedeti. Nove zidne pločice ne koštaju mnogo, a možete i da prefarbate one koje već imate. Kuhinju treba napraviti po meri, pogotovo ako nemate dovoljno prostora na raspolaganju. Odličan način da uštedite jeste da umesto visećih elemenata postavite otvorene police jer i one mogu da služe za odlaganje, a pritom ćete naučiti da koristite samo onoliko šoljica koliko vam stvarno treba i samo one koje vam se zaista dopadaju“, kaže Marela.

renoviranje
Foto:Privatna arhiva

Takođe, ona toplo preporučuje niski šank ili ostrvo kao mesto okupljanja i kao dodatnu radnu površinu koja dosta znači kada je nemate dovoljno, kao što je to kod nje slučaj.

Trpezarija

Ako imate usku, a dugačku trpezariju, odličan način da uštedite prostor jeste postavljanje klupice sa jedne ili sa obe strane.

renoviranje
Foto:Privatna arhiva

„Stolice možete da mešate – ako vam se dopada neka koja je jako skupa, kombinujte je sa par jeftinijih i dobićete odličan efekat. Veliko ogledalo i par fotografija na zidu mogu da oplemene prostoriju, a ne moraju da koštaju mnogo, pogotovo ako u ramove stavite porodične fotografije koje ste odštampali na kućnom štampaču“, savetuje Marela.

Dnevna soba

Što se tiče dnevnog boravka, Marela ističe da definitivno ne treba štedeti na sofi jer ćete nju aktivno koristiti.

renoviranje
Foto:Privatna arhiva

„Smetaće vam ukoliko je neudobna i jako brzo će propasti ako nije dobrog kvaliteta. Na svemu ostalom možete biti ekonomični. Klub-sto možete da pronađete vrlo povoljno na popustima u velikim prodavnicama nameštaja, fotelje možete da nađete na buvljaku za jako malo novca i da ih restaurirate kao što sam ja uradila. Radni sto i dekoraciju takođe – ja sam galeriju u dnevnoj sobi napravila od slika i dekorativnih elemenata koje sam godinama nalazila na buvljacima.“

renoviranje
Foto:Privatna arhiva

*

renoviranje
Foto:Privatna arhiva

Spavaća soba

Marela priča kako u spavaćoj sobi, osim krečenja, lepljenja tapete na jedan zid i hoblovanja parketa nije bilo većih zahvata.

renoviranje
Foto:Privatna arhiva

„Bitno je uložiti u udoban krevet. Uzglavlje i okvir su nebitni – najbitniji su dušeci, odnosno udobnost površine za spavanje, to uvek imajte na umu.“

Naravno, ormar, tj. prostor za odlaganje garderobe treba da bude pre svega funkcionalan.

„Smatram da više novca treba uložiti u unutrašnjost ormara, tj. u pametna rešenja za odlaganje, nego u njegovu spoljašnjost. Udobnost i toplinu jednoj spavaćoj sobi daje dekoracija, da budem preciznija – tekstilna dekoracija, poput zavesa, lepe posteljine i prekrivača, ukrasnih jastučića, tepiha i sl., koje možete sezonski menjati i na koje ne morate trošiti čitavo bogatstvo.“

Dečja soba

Marela za portal Zadovoljna.rs priča i kako su uspeli da lepo srede i sobu za decu.

renoviranje
Foto:Privatna arhiva

„Mi smo u jednu dečju sobu smestili dve devojčice različitog uzrasta (osam i pet godina), tako da smo morali da vodimo računa da obe budu zadovoljne dizajnom. Moj savet je da nameštaj koji kupujete, pogotovo kada je ovakav slučaj u pitanju, bude što jednostavniji, najbolje u beloj boji. Tako ćete dosta i uštedeti jer je nameštaj jednostavnog dizajna najpovoljniji, a dekoracijom ćete nadoknaditi manjak boja i motiva.“
Osim toga, tapeta, boja za zid ili zidni mural, pogotovo ako umete sami da slikate, ne koštaju mnogo, a prave ogromnu razliku.
„Dobra strana ovakvog dizajna je to što ćete dekoraciju moći da menjate u skladu sa uzrastom deteta, što nikad nije tako velika investicija, a nameštaj će biti uvek aktuelan.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram