Svaki kutak ovog stana na Dorćolu je savršenstvo za sebe

Dom i dizajn 08. jun 202112:44 > 12:51
Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs

Marija Jeremić je mlada inženjerka arhitekture koja svoj stan na Dorćolu već dve godine kreira u oazu kakvu je oduvek želela. Otvorila nam je vrata svog doma gde smo uz kafu razgovarale o trendovima u uređenju enterijera, detaljima, ali i trikovima koji bilo koji ambijent mogu instant da transformišu.

Marija radi od devet do pet u jednoj izvođakoj firmi, bavi se fotografijom, radila je i dekoracije prostora za svadbe, ali je do sada bila zadužena i za osmišljavanje i realizaciju nekoliko stanova, crta projekte za prijatelje. U svoj stan, u kom smo je posetili se uselila 2019.

Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs

„Bio je u pristojnom stanju, ali mu je trebala generalka. Ovde i dalje ima dosta stvari da se radi, na prime nemam još rešeno pitanje ormara. Kad prvi put ušla htela sam samo da nabavim tepih da mogu da idem bosa. Prva stvar koju sam kupila pre nego što sam se uselila, na Kupujem prodajem su ova kolica za piće“, pokazuje nam ona na retro komad u dnevnoj sobi.

Pročitajte još:

Opremanje stana u kom će živeti nije išlo brzo jer je u glavi imala neke važne detalje za koje je znala kako treba da izgledaju.

„Kupovala sam deo po deo nameštaja. Sofu sam tražila svuda i nisam baš htela ovu nijansu. Znala sam da hoću zelenu, roze. Htela sam i ovakvu fotelju pa sam našla na Kupujem prodajem čoveka koji je pravio baš to. Imala sam u glavi šta želim, ali više kao scene. Nisam htela da prostor bude previše girly nego da ima i neke arhitektonske elemente.“

Kada se uselila imala je sto, kauč, jednu jaje stolicu, krevet, kuhinju sa stolicama.

Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs

„Onda sam počela postepeno jedno, drugo, treće…I evo i dalje sam u procesu“, kaže Marija Jeremić.

Ovaj moderan, ali funkcionalan stan ima gomilu detalja koji mame oko. Na prvi pogleda sve izgleda skupo, ali da li je zaista tako? Marija kaže da se za dosta toga snalazila i da je ključ za atraktivne detalje u – strpljenju i kopanju.

Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs

„Ja sam našla polovna kolica za piće, na sajtovima gde se prodaju polovne stvar zaista svašta ima. Išla sam u Žarkovo po police za oko 2.500 dinara. Retro fotelju sam naručila preko Kupujem prodajem gde ima gomila krša ali i dobrih stvari, kao i ljudi koji prave odličan nameštaj. Paralelno sa salonima nameštaja sam gledala i te sajtove s polovnim stvarima“, otkriva ona.

Savet za ljude bez mnogo love koji hoće moderan stan

Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs

Marija kaže da inspiraciju možemo da potražimo u takozvanim mood bordovima, bar kad su boje u pitanju. Ono što gledamo na Pinterestu ne može baš da se izvede s malim budžetom, ali ova mreža može takođe da posluži kao nadahnuće. Dobar primer za sjajnu ideju koja ne košta mnogo je kamin u njenom stanu koji je zapravo polica za knjige i napravljen je od stiropora.

Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs

„I ove lajsne na zidovima su od stiropora, jeftine su, uzela sam ih u Uradi sam, a dosta promene prostor. Možeš da napraviš i kutke. Meni su knjige osim što volim da ih čitam i super detalj u enterijeru. Biljke su mi bile jako važne, njih sam prvo nabavila. Onda su tu detalji poput sveća. Detalj može da bude i lampa koja nije mnogo skupa i velika, ogledalo može mnogo da znači, slike, fotografije, uradiš print 50 sa 70“, priča Marija.

Ključni komadi nameštaja u koje treba uložiti

Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs

Marija kaže da u stanu treba uložiti više novca u centralne komade kao što je kauč.

„Uložite više u ono što najviše koristite. To nije nešto što ćete svake godine kupovati novo. Sto trpezarijski, kuhinja… Za te ključne komade je dobro da su neutralni da biste posle sa ostalim detaljima mogli da eksperimentišete.

Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs

Tome se treba više posvetiti kad biraš. Postoje dve taktike – ili uložiš više para u te ključne komade ili ako hoćeš da ih menjaš stalno onda ne ulažeš, nego periodično izbacuješ i ubacuješ novo“, zaključuje ona.

Materijali

Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs

Tokom pandemije se vraćamo minimalizmu, prirodnim elementima. Više se koristi drvo, ali ne važi više sestem „ili ili“ nego „i i“.

„Imam utisak da se sad ide na oblije elemente, i kad je nameštaj u pitanju to izgleda dosta lepo, meni se dopada“, kaže Marija.

Boje u stanu

Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs

„To što ofarbaš zid u žuto ne znači da će biti toplo. Boje mogu dosta da promene prostor. Na zidu može da se nacrta krug ili neki portal, tapete mogu da doprinesu ambijentu i promeni.
Slike i fotografije na zidovima mnogo menjaju prostor, možete da promenite ramove, bez velikog ulaganja možete da farbate nameštaj, čak i pločice u kupatilu, kuhinji“, zaključuje Marija Jeremić i na kraju nam otkriva da joj je sledeći kućni projekat – terasa za uživanje i opuštanje.

Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs

*

Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs

*

Foto: Goran Srdanov/Zadovoljna.rs