Moda nekad i sad: Kako su se devojke oblačile osamdesetih u Jugoslaviji, a kako danas u Beogradu

Foto:Shutterstock/Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs

Moda osamdesetih je i danas inspiracija. Mi smo uporedili koliko se zapravo promenila i ima li jugoslovenski stil veze sa današnjim Beograđankama.

Osamdesete godine prošlog veka bile su poznate su po modnom eksperimentisanju i buntovnom, opuštenom i veselom duhu koji se oslikavao i na autfitima čak i velikih zvezda tog vremena, kao što su bile Madona ili Šer –  a Jugoslavija nije bila izuzetak.

Devojke u Beogradu su se takođe vodile ovim sloganom, a prestoničke ulice, odnosno, tadašnji street style, karakterisale su žive boje, smele kombinacije i izraziti kontrasti.

Neke od ključnih karakteristika bile su naramenice, kao obavezni deo svakog sakoa, majice i haljine, koje su stvarale siluetu u obliku peščanog sata.

Jarke boje i neon nijanse, šarenilo, printovi dominirali su garderobom, a devojke su ih sklapale u jedan autfit bez ikakvog pravila o tome da ne mešaju više od dve nijanse. Ključ je bio u  slobodi i udobnosti.

Za malo opuštenije gradske varijante ili za laganu šetnju po gradu izbor bi pao na čuvene farmerke Levis 501 i starke ili cipele, u kombinaciji sa nekom belom majicom ili kariranom košuljom. Glavni aksesoar bila je čuvena „Sebastijan“ torba.

Muzika je imala ogroman uticaj na modu tokom veselih osamdesetih, a ikone poput Majk Džeksona i Madone postavljale su trendove koje su mladi rado pratili. Jedan od obaveznih delova svakog stajlinga su bili mnogobrojni aksesoari – niz narukvica, izrazito dugačke minđuše, grejači, predimenzionirane naočare ili trake u kosi.

U ovom periodu bile su popularne i takozvane slingback sandale, koje su žene nosile uz elegantnije kombinacije – a njihov veliki povratak se desio početkom ove godine i uklopio se savršeno uz nove trendove, te ih Kendal Džener nosi i uz helanke.

Moda u Srbiji 2024. godine

Napredak tehnologije, globalizacija i uticaj društvenih mreža umnogome su oblikovali modnu scenu u Srbiji, koja danas predstavlja spoj svetskih trendova u lokalno okruženje.

Ipak, neki od detalja koji po kojima pamtimo čuvene osamdesete su aktuelni i sada, poput naramenica i širih modela – koji spadaju u vrhunac vodećih trendova.

Street Style Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon visokog struka i kraćih nogavica, novi stil džinsa navodi da se nose isključivo široki i što širi modeli.

Street Style Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mreže poput Instagrama i TikToka ključne su za promociju novih trendova. Influenseri i modni blogeri često postavljaju modne smernice koje devojke prate.

Street Style Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Druge karakteristike novog doba su minimalizam i funkcionalnost. Dok su osamdesete bile prepoznatljive po eksperimentisanju, moda 2024. teži minimalizmu. Ravne linije, neutralne boje i multifunkcionalni komadi dominiraju u garderoberima.

Street Style Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„School girl“ je postao jedan od vodećih trendova. Baletanke, rajfovi, sakoi i suknje A kroja ili one dosta kraće čine jedan od omiljenih i najreprezentativnijih stilova današnjice.

Street Style Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram