Minđuše od delova fasada koji su otpali sa zgrada u Beogradu

Foto: Sara Nikolić

Minđuše od kockica s fasada starih novobeogradskih zgrada u trenutku su postale pravi hit među devojkama iz tog kraja Beograda. Ne samo zato što izgledaju “simpa” - već su modni detalj koji pokreće dijalog, sećanja i emocije.

Mnogi su bili zaintrigirani postom Sare Nikolić u kojem je predstavila minđušice napravljene od delića fasada, čiji je oblik dobro poznat svima koji su bar neko vreme proveli na Novom Beogradu.

“Dok po “službenoj dužnosti” ili u slobodno vreme šetam Novim Beogradom, već neko vreme skupljam ove kockice koje se krune sa fasade – sve u želji da ih nekako sačuvam od zaborava i narandžastih stiroporskih fasada koje se polako infiltriraju u blokove. Bele, braonkaste, i ove šarene sa delićima grafita. Neke su glatke, a neke na sebi imaju krstiće, kružiće ili reljefe koji su pomagali da kamen bolje prione za cement kojim su ga vredne ruke lepile. Pre neki dan se, sasvim niotkuda, javila ideja da ove četvrtaste komadiće arhitektonskog nasleđa Jugoslavije pretvorim u minđuše”, napisala je Sara i pozvala da joj se jave devojke koje bi “nosile ove nesavršene, nepravilne, različite i skoro pola veka stare minđuše napravljene od delova fasade”.

Nije mogla da očekuje da će se toliko njih javiti s oduševljenjem i sentimentalnim odnosom prema kockicama razbacanim oko zgrada, koje se zapravo tretiraju kao otpad.

“Drugarica iz Kanade je tražila da joj pošaljemo par, jer je podseća na blok u kojem je odrasla. Druga kaže da je u te kockice zaljubljena još od osnovne škole, kad je dobila pune džepove kockica od udvarača… Otpadaju te kockice već 30 godina”, ispričala nam je Sara kroz smeh.

Inače, Sara je antropolog, nema apsolutno nikakve veze s pravljenjem nakita. Ali s Novim Beogradom ima.

“Pišem doktorat o stanovanju na Novom Beogradu i istražujem etnografiju Bloka 45, gde i živim. Kockice sam počela da skupljam dok sam živela u Bloku 33, vetar ih je unosio kroz prozor kako su otpadale s fasade”, priseća se Sara.

Foto: Sara Nikolić

Kockice su bele ili braon, glatke ili s reljefom, neke po sebi imaju slojeve boje od grafita…

Tek nedavno joj je palo na pamet da te kockice imaju zgodan oblik i dimenzije za neki komadić nakita, a minđuše joj je, kaže, bilo najlakše da napravi.

Pročitajte još:

U poduhvatu joj se pridružila Ana, njena najbolja drugarica, i zajedno su napravile nekoliko pari. Istog dana kad je podelila fotografiju na mrežama, stigli su i predlozi za neke druge modne detalje koji bi mogli da se naprave od kockica…

“Oklevala sam da to nazovem biznis idejom, sad sam sigurna da nije – želim da ih poklanjam i tako pokrećem dijalog o tome što nas okružuje, a o čemu ne brinemo dovoljno, već ga uzimamo zdravo za gotovo. Sve te zgrade izgrađene su sedamdesetih godina, loše su održavane, i na kraju je sve prebačeno na grbače stanara, koji nemaju sredstava da obnove te fasade. Restauracija ovih kockica bila bi prilično ozbiljan poduhvat. I tako su one ostale kao neka vrsta kulturne baštine”, priča Sara za Nova.rs.

Pa, da li biste nosili ovo parčence istorije?

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram