Lista svih trikova za ublažavanje tamnih podočnjaka

Foto: Shutterstock

Tamni podočnjaci više su estetski nego zdravstveni problem. Nekada mogu da budu znak anemije, često su genetske prirode, ali i posledica starenja ili neprospavane noći.

Naspavajte se

Tamni podočnjaci često su posledica neredovnog i lošeg sna. Nedostatak sna može tamne podočnjake učiniti još tamnijim. Studije ukazuju na to da redovan san može izbledeti tamne kolutove ispod očiju, piše Avaz.

Podignite jastuk

Kod nekih osoba se u jutarnjim satima, odmah pose buđenja uočavaju podočnjaci. Višim uzglavljem može se sprečiti nakupljanje vode i otok lica i očiju.

Hladne obloge

Hladne obloge mogu suziti krvne sudove oko očiju i tako učiniti podočnjake manje vidljivim, jer smanjuju i otok oko očiju.

Foto:shutterstock

Zaštita od sunca

Ultraljubičasto zračenje može pogoršati izgled tamnih podočnjaka. Preporuka je da se tokom sunčanih dana nose zaštitne naočale, da se nanose hidratantne kreme oko očiju, i šeširem štiti lice i glava.

Krastavac i kesice čaja

Kolutići svežeg krastavca utiču na stanje podočnjaka. Smatra se da slično deluju kao hladne obloge i smanjuju otok. Hladni krastavac može da pomogne kod podočnjaka koji su posljdica alergije ili nedostatka sna. Isti efekat imaju hladne kesice čaja. Smatra se da je posebno dobar čaj s viškom kofeina, na primer crni čaj.

Vitamin C

Može pospešiti proizvodnju kolagena, koji obezbjeđuje bolju cirkulaciju i sprečava skupljanje krvi u krvnim sudovima, usled čega nekada podočnjaci imaju tamnu boju. Savet je da se primjenjuju kozmetički proizvodi koji sadrže ovaj vitamin.

Foto:Shutterstock

Pomaže i retinol

Kreme obogaćene retinolom mogu donekle izbledeti tamne podočnjake. Ovi proizvodi, koji potiču od vitamina A, utiču na smanjenje nivoa melanina, koji koži daje tamnu boju. Retinol ipak nije dobar za svakoga, savet je da se konsultirate sa zdravstvenim radnikom pre primene ovih krema.

Kofein i vitamin K

U jednoj studiji, ispitivana je efikasnost maski protiv bora i tamnih podočnjaka. Maske su sadržale 3 posto kofeina i 1 procenat vitamina K. Učesnici studije su jedan sat, tokom četiri sedmice, svake noći primenjivali ove maske. Primećeno je da su posle četiri sedmice tretmana podočnjaci bili manje izraženi, tvrdi studija. Stručnjaci ipak, navode da su potrebna dalja istraživanja kako bi se potvrdila efikasnost kofeina i vitamina K.

Podloga za šminku sa dodatkom minerala može prikriti tamne podočnjake. Optički difuzori su kozmetička sredstva koja odbijaju svetlost od kože i mogu poboljšati izgled tamnih krugova. Na ovaj način se podočnjaci se mogu samo sakriti, ali ne i sprečiti.

Ne zaboravite da na tamne podočnjake utiču i genetski faktori, višak melanina, hiperpigmentacije koje se javljaju posle nekih upala, alergije, anemija, životne navike.

***

Bonus video: Joga lica za početnike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram