Zašto nastaju proširene pore i kako ih se rešiti

Foto: Shutterstock

Pored starenja kože, akni i hiperpigmentacija, proširene pore predstavljaju estetski problem mnogima koji ih imaju, jer su vidljive na prvi pogled i ne izgledaju privlačno.

Piše: Kristina Blagojević

Pore imaju svi, normalno je da se nalaze na koži i tu su neophodne. Pore zapravo igraju važnu ulogu u zdravlju kože. Sve one su otvorene i omogućavaju da se sebum, ulje koje održava kožu podmazanom, oslobodi iz lojnih žlezda do površine kože. Na koži ima veliki broj pora i većina je jedva vidljiva, međutim, kod nekih ljudi mogu biti nešto veće, odnosno mogu imati veće otvore od drugih. Obično su to one koje se nalaze na nosu, čelu i na obrazima.

Zamolili smo Jelicu Nikolić, magistru farmacije i specijalistu kozmetologije, koja stoji iza instagram profila Nutrikozmetik, da nam kaže nešto više o ovom kozmetičkom problemu, faktorima koji utiču na njihov nastanak i kako svakodnevno negovati kožu sa proširenim porama.

“Veličina pora genetski predodređena i da ne možemo uticati i na njihovu veličinu. Procesom starenja se usporava stvaranje proteina kao što su kolagen i elastin, što dalje narušava strukturnu potporu oko otvora pora i one postaju jače izražene i vidljive. Dodatno, povećana aktivnost lojnih žlezda dovodi do veće količine sebuma koji se zadržava u porama. I na kraju, sunčevi zraci, pre svega UVA spektar, usporavaju stvaranje strukturnih proteina kože, kolagena i elastina, i na taj način utiču na nastanak proširenih pora.”

Iako pore ne mogu da se smanje, trajno možete pronaći kozmetičke preparate koji će vam pomoći da budu manje vidljive. Od Jelice smo saznali i kako svakodnevno negovati kožu te tako uticati na faktore koji doprinose širenju
pora. Prvi i najvažniji korak je čišćenje kojim uklanjamo nečistoće sa površine kože. Ona naglašava da su posebno korisni proizvodi za čišćenje na bazi ulja, koji efikasno razgrađuju masne supstance, a tu spada i sebum, jer se „slično u sličnom rastvara“. Važno je da odaberete sredstvo za čišćenje lica koje će omogućiti da koža zadrži ravnotežu vlage i pH, dok čisti pore i uklanja svu prljavštinu i šminku. Ponekad su potrebna dva koraka da se to postigne – jedan korak da se oslobodite šminke, a drugi korak da očistite pore. Ono što treba da izbegnete u sredstvima za čišćenje lica su: deterdženti, sapuni, alkoholi i mirisi koji isušuju kožu.

Takođe, u negu treba uvrstiti i proizvode koji regulišu lučenje sebuma, uklanjaju izumrle ćelije kože i stimulišu stvaranje kolagena. Tu spadaju preparati koji sadrže voćne kiseline (alfa, beta i poli hidroksi kiseline) i retinoide. Iako imaju različite mehanizme delovanja, obe ove grupe aktivnih sastojaka ubrzavaju obnovu ćelija kože i proces eksfolijacije, stimulišu stvaranje kolagena i poboljšavaju teksturu kože. Kiseline za negu ne izazivaju uvek isušivanje i iritacije. U stvari, neke mogu biti hidratantne. AHA i BHA kiseline se često mogu naći pod zajedničkim nazivom “hemijski piling.”

Antioksidansi kao što je vitamin C štite kolagen od štetnog dejstva sunčevih zraka i na taj način čuvaju gradivne komponente kože od degradacije. Osim njega, vitamin B3, poznatiji kao niacinamid, pomaže u kontroli proizvodnje sebuma, a dokazano pomaže i u borbi protiv starenja. Ono što nikako ne treba zaboraviti je dobra hidratantna krema, jer da bi koža pravilno funkcionisala potrebna joj je voda, odnosno hidracija. Ono što koži nije potrebno je višak sebuma iz prekomerno aktivnih lojnih žlezda. To je ono što uzrokuje da se vaše pore začepe zajedno sa mrtvim ćelijama kože, što može dovesti do pojave akni. Ključ u hidraciji kože sa proširenim porama je u korištenju nekomedogenih hidrantnih krema, koje neće začepiti pore.

Za kraj, Jelica je dodala jedan bitan savet za sve: “Kako bi nega kože u borbi protiv prošrenih pora bila potpuna, nezaobilazan je korak zaštite kože od sunca. Ovaj tip proizvoda nam pomaže da sačuvamo kožu od opekotina, hiperpigmentacija, razvoja alergija, gubitka tonusa, ali degradacije kolagena koji je ključan za mladalački i zdrav izgled kože.”

***

Bonus video: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram