Koko Šanel je promenila modu sa pet revolucionarnih pravila

Koko Šanel, Foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Pionirka u svetu mode, dizajnerka Gabriele Bonero - Koko Šanel, jedna je od žena koje su revolucionarno uticale na modu.

Koko je svoj život je posvetila modi i dizajniranju, imala je jednostavna modna pravila koja su ostala i danas zapisana kao revolucionarna.

Iako je bila genijalka, ostala je upamćena u prvom redu po parfemu Chanel No. 5, koji je lansiran još 1923. godine, kao i Chanel odelo koje se sastoji od suknje do kolena i sakoa. Iako su suknje postojale i pre nje, Koko Šanel ih je pretvorila u standard. Smatrala je jednostavnost ključem istinske elegancije. Osim parfema i odela, Koko Šanel je promenila modu s ovih pet revolucionarnih pravila.

Ženske pantalone

Nekada davno, pantalone su nosili samo muškarci, te je Koko smatrala da korseti u haljine ženama ne daju dovoljno pokretljivosti i slobode. Tako je jednom prilikom kada je išla na jahanje, shvatila da ne može da jaše u suknji i tako skinula sa muškog jahača pantalone i obukla ih.

Mala crna haljina

Ona je želela da stvori komad garderobe koji će moći da priušte sve žene, koji neće morati stalno da kupuju i da kada ga u svakom momentu obuku izgledaju moderno. Tako je nastala mala crna haljina, koja je od predstavljanja 1928. godine do danas jedan od komada koji „ne gubi sjaj“. Malu crnu haljinu popularnom je učinila velika glumica Odri Hepburn. Ona se može nositi i po danu, ali i za večernji izlazak, sve zavisi od dodataka.

Bižuterija

Ona je žena koju su često viđali sa gomilom lažnih bisera i kristalčića. Želela je da dizajnira komade koje mogu sebi da priušte sve žene.

Majica na mornarske pruge

Posmatrala je francuske ribare koji su nosili odeću sa prugama, pa je odlučila da i u žensku modu uvede belo-plave pruge koje su kasnije prenete na sve ostale komade garderobe.

Preplanuli ten

Nekada se preplanulost povezivala sa radničkom klasom, a ona je jednom prilikom preplanula na plaži u Francuskoj i kada se vratila u svoj kraj, svi su se divili njenom tenu, koji će čini se zauvek ostati popularan, prenosi Klix.ba.

***

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram