Odlazak modnog genija koji je obukao Zigija Stardasta

Dejvid Bouvi
Foto: GP/MPI / Capital pictures / Profimedia

Kada se Dejvid Bouvi pojavio kao Zigi Stardast u zvonastom crnom kombinezonu sa hipnotišućim linijama, momentalno je postao modna ikona - a nosio je delo dizajnera koji je nedavno napustio ovaj svet. U pitanju je Japanac koji je uzdrmao svet mode, ali je za mnoge ostao nepoznat - Kansai Jamamoto.

Bouvi je tada šokirao sve pojavivši se sa vatreno crvenom kosom, koja je bila u kontrastu sa njegovom bledom kožom, dok je na čelu imao zlatni krug. Ovo njegovo izdanje zapravo na neki način sažima sve što predstavlja Jamamotov rad: avangardni stil, upečatljivi print, pozorišna šminka.

Bouvi u jednoj od Jamamotovih kreacija Foto: Cineliz / Allpix Press / Profimedia

Jamamoto je bio dizajner koji je istovremeno pokazao srednji prst tradiciji, ali je takođe uzimao ono najbolje iz nje i interpretirao to na potpuno neočekivan način. On je spajao dizajne iz pozorišta kabuki sa svetlim i smelim, psihodeličnim bojama. Rođen je 1944. godine u Jokohami, a prvo je hteo da se bavi inženjeringom, ali se okrenuo modnom dizajnu. Godine 1971. postao je prvi japanski dizajner koji je nastupio na Londonskoj nedelji mode – i upravo tu reviju je gledao i Dejvid Bouvi, koji je bio očaran.

Jamamoto je u jednom intervju otkrio da je Bouvi odmah kupio nekoliko njegovih komada nakon te prve londonske revije. Onda ga je Bouvijev producent pozvao da sarađuju – i ostalo je legenda. Zajedno su stvorili do tada neviđene, futurističke „Zigi Stardast“ autfite, koji su ušli u istoriju pop kulture i mode.

„On ima vrlo neobično lice. Nije ni muškarac ni žena. Tu ga okružuje aura fantazije. Pristupao sam Bouvijevoj odeći kao da dizajniram za žensku osobu“, rekao je Jamamoto o velikom muzičaru.

Tokom osamdesetih, vizija Jamamotove žene bila je kombinacija rimske ratnice i superjunakinje iz „X-mena“. Naravno, sa naramenicama koje su tih godina bile ogroman hit.

Nakon ovog perioda, Jamamoto više nije predstavljao svoj dizajn na klasičan način, u vidu revija, već je pravio ono što je nazvao „super-revijama“. Jedna od takvih održana je 1993. na Crvenom trgu u Moskvi, pred 120.000 ljudi, a pored manekenki, tu su bili i plesači i akrobate. Tek je 2013. godine u Tokiju održao svoju povratničku klasičnu reviju, a inspiracija su mu tada bili samuraji.

Nije samo Bouvi nosio njegove dizajne – to su rado činili i Elton Džon, Stevi Vonder i Džon Lenon. Lejdi Gaga je takođe blisko sarađivala sa Jamamotom, posebno kada je sama radila omaž Dejvidu Bouviju na dodeli „Gremija“ 2016. godine.

Jamamotov lik i delo takođe su bili deo velike izložbe „Moda u pokretu“ u organizaciji „Viktorija i Albert“ muzeja, koja je pružila jedinstven uvid u njegov način rada i razmišljanja:

Ostaće upamćen i kao tvorac japanskog kocepta „Basara“, koji u slobodnom prevodu znači „oblačiti se slobodno“ – a koji je potpuna suprotnost čistom i minimalističkom stilu kakav se inače vezuje za Japan.

„Ulagao sam sve vreme u stvaranje mesta gde mogu da stupim u kontakt sa dušama ljudi. Jasno je da ne želim da živim neprimećeno“, rekao je Jamamoto o svom radu.

A nije ostao neprimećen, jasno je kada se pogleda koliko je drugih velikih dizajnera inspirisao. Ovo su samo neke od revija na kojima se može videti očigledan uticaj Jamamotovog dizajna:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram