Kanje Vest natpisom na majici izazvao skandal na Nedelji mode u Parizu

Foto: Jana Call me J/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Provokacija koju su neki nazvali nedopustivom.

Kanje Vest je na „tajnoj“ reviji svoje nove kolekcije na Nedelji mode u Parizu nosio šokantnu majicu sa sloganom „Beli životi su važni”.

Majicu, na čijoj prednjoj strani je fotografija pape Jovana Pavla II, osim Kanjea nosila je i Kendes Ovens, politička analitičarka poznata po desničarskim stavovima.

Pre početka revije Yeezy Season 9, Kanje je rekao publici: „Svi ovde znaju da sam ja vođa… Ne možete da upravljate mnome. Ovo je situacija kojom se ne može upravljati.”

U govoru je spomenuo pljačku svoje bivše žene Kim Kardašijan u Parizu 2016. godine, svog bivšeg menadžera Skutera Brauna i nedavni raskid ugovora sa modnim gigantom Gap. Naomi Kembel je bila jedna od manekenki na reviji, ali nije nosila kontroverznu majicu. Reperova ćerka Nort Vest predvodila je dečiji hor koji je nastupio na događaju.

„Beli životi su bitni (White lives matter)“ je zlonamerna verzija fraze „Crni životi su bitni (Black Lives Matter)“ koja se koristila u pokretu Afroamerikanaca protiv policijske brutalnosti i rasizma.

Reper je i ranije imao problematične izjave o rasi. On je 2018. rekao da 400 godina ropstva u SAD „zvuči kao izbor“. U 2016. godini, revija Yeezy u Njujorku bila je kritikovana nakon što su modeli morali da stoje dugo bez hlada ili vode. Revija, održana na ostrvu Ruzvelt, kasnila je dva sata, a jedna manekenka se onesvestila pre nego što se završila.

Ovo je bila četvrta modna revija koju je Kanje održao u Parizu, gde je debitovao kao modni dizajner 2011. Njegova modna karijera počela je 2008. godine, kada je stažirao u Fendiju, a naredne godine je prvi put prisustvovao Nedelji mode u Parizu.

***

BONUS VIDEO: Nezgodan pad na modnoj reviji Gotijea na nedelji mode u Parizu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram