Balenciaga revija u blatu: Prljavi spektakl koji je uzdrmao svet

Foto: x / Avalon / Profimedia

Apokaliptični svet u očima Demne Gvasalie.

Kontroverzni reper Kanje Vest otvorio je Balenciaga reviju na Nedelji mode u Parizu, prošetavši po pisti od – blata. Modna kuća pod vođstvom kreativnog genija Demne Gvasalije ponovo pomera granice i osim odeće pred publiku stavlja oštar društveni komentar.

Na sedištu svake stolice u gigantskom kongresnom centru Parc des Exposition de Villepinte, gde se održavala revija, nalazila se poruka Demne Gvasalie:

„Ova revija je metafora za kopanje istine i spuštanje na zemlju. Pre nego što ste stigli na svoje mesto, morali ste da se na prstima probijete po zatamnjenom prostoru da ne biste upali u ogroman blatni grob koji je iskopan u centru izložbenog prostora, sa mirisom zemlje u vazduhu“.

Na Balenciaga reviji prošle sezone – održane samo nedelju dana nakon što je Putin napao Ukrajinu – modeli su se probijali kroz snežnu oluju sa vrećama za smeće u rukama, to je bila metafora za Demnino bekstvo od ruskih separatista u Abhaziji početkom 1990-ih.

Pre samo dve nedelje, ukrajinska vojska je otkrila masovnu grobnicu u Izjumu koju su nedavno iskopale ruske trupe. To je dovelo do uznemirujućeg početka Balenciaga revije koja je ponovo rasprsnula eskapistički balon Nedelje mode.

Foto: x / Avalon / Profimedia

Hodajući uz glasnu tehno muziku koja je zvučala kao postapokaliptični pogrebni marš, Kanje Vest je otvorio reviju u četvrtastoj, prevelikoj jakni sa više džepova i kožnim bajkerskim pantalonama.

Foto: x / Avalon / Profimedia

„Bogohulno je staviti cipelu od 1.000 evra u blato, ali to je čini stvarnom. U suprotnom, to je samo san kojem težimo. Isprljati nešto je mnogo teže nego očistiti ga. Sada imamo celo odeljenje koje stari i prlja stvari. To je suprotno od onoga što bi luksuz trebalo da bude, ali se ja ne slažem sa tim“, rekao je Demna Gvasalia.

Foto: x / Avalon / Profimedia
Foto: x / Avalon / Profimedia

Mišljenje dizajnera je da svi treba da se oslobode pravila koja nam društvo određuje – a pre svega normi koja nas navode da se oblačimo „prikladno“.

***

BONUS VIDEO: Nezgodan pad na modnoj reviji Gotijea na nedelji mode u Parizu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram