Balenciaga revija je opomena čovečanstvu – šta donosi sutra

Foto: Balenciaga / Xinhua News / Profimedia,

Balenciaga je najuzbudljivija modna kuća trenutno, zahvaljući dizajnerskoj viziji koju Demna Gvasalia gradi godinama. Kolekcija za jesen/zimu 2022, predstavljena na Nedelji mode u Parizu, bila je posvećena Ukrajini, a reviju su posetile zvezde poput Kim Kardašijan i Alekse Demi.

„Lično, previše sam žrtvovao ratu. Protekla nedelja vraća sva sećanja koja smo moja majka i ja stavili u kutiju, a koju nikada nismo pogledali. Nikada to nismo preboleli“, rekao je Gvasalia za Vogue.

Demna je postao izbeglica sa 10 godina, bežeći od rata u Gruziji 1993. godine. Zato dobro razume Ukrajince i pomišljao je da otkaže reviju.

„Isti agresor, možda čak i isti avioni koji su nam to uradili. Ko zna? I videvši to, neko vreme sam razmišljao: ‘Šta mi radimo ovde, sa modom? Da li da otkažem?’ Ali ne: odlučio sam da se moramo odupreti“, rekao je.

Pozivnice za reviju su laserski ugravirane na stare, polomljene iPhone telefone.

Na početku revije, plavo-žute majice sa ukrajinskom zastavom bile su položene na svaku stolicu, sa odštampanom izjavom Demne, koja se završavala napomenom da ljubav mora pobediti.

Zatim je njegov glas ispunio salu, a pročitao je pesemu Aleksandra Olesa, jednog od velikih pesnika Ukrajine, heroja nacije. Demna je želeo da je pročita isključivo na ukrajinskom jeziku. Prevod nije obezbeđen. Razumeće oni koji to treba da čuju, rekao je on.

Postavljena u staklenu rotondu, koja je bila simulacija džinovske snežne kugle, revija je zamišljena kao naše suočavanje sa klimatskim promenama, u bliskoj budućnosti kada sneg neće postojati i kada ćemo ga iskusiti samo kroz virtuelnu stvarnost.

Foto: Balenciaga / Xinhua News / Profimedia

„Išao sam u planine prošlog Božića i nije bilo snega“, napomenuo je Demna.

Foto: Balenciaga / Xinhua News / Profimedia

Odeća je bila oličenje njegove estetike, koja je nadrealna i preterana.

Foto: Balenciaga / Xinhua News / Profimedia

Na reviji su bile Kim Kardašijan, Salma Hajek, Aleksa Demi, Kjara Feranji…

*

*

*

***

Bonus video: Vatrene haljine sa Met Gale

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram