Kako su preskupi brendovi unovčili naše detinjstvo

Gucci
Foto: Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Sada se naizgled ista obuća prodaje po vrtoglaviim cenama.

Gucci i Armani sandale

Nedavno se velika prašina digla na ovim prostorima nakon što u se pojavile nove sandale modnog brenda Gucci. One su, naime, gotovo iste kao one koje je proizvodila firma vrlo popularna u SFRJ.

Dotične sandale jako podsećaju na one plastične koje smo svi nosili u detinjstvu, a koje je proizvodila fabrika Jugoplastika.

Voleli ih ili ne, većina nas je makar jednom obula ove rupičaste sandale sa kaišićima koje su važile za neuništive. Roditelji su ih deci posebno obuvali leti na plaži da ne bi ogrebala nožice ili se nabola na ježa.

Sada se skoro iste takve sandale prodaju pod imenom Gucci, i to po ceni od oko 500 dolara.

Ima ih u crnoj, beloj, roze i ljubičastoj boji.

Ubrzo nakon toga pojavili su se brojni komentari, među kojima je onaj da je i Armani imao sličan model, samo dečje plastične sandalice od – 200 evra.

Zara papuče

Dokaz da se sveži modni trendovi neretko naslanjaju na one stare jesu i jedne Zarine papuče koje su iznenadile kupce u Srbiji jer jako podsećaju na ono što su nosile naše bake i deke.

Na prvi pogled to je kombincija opanaka i kožnih cipela kakve su bile trendi osamdesetih i devedesetih. Braon kožni komad ima pleteni rad i delom zaista podseća na srpsku tradicionalnu obuću.

Ipak, ima tu i malo primesa cipela koje su muškarci rado nosili prethodnih decenija na ovim prostorima – udobne ravne kožne cipele sa obaveznim radom napred, a ponekad i sa kićankom.

Loewe opanci

Te Zarine papuče nisu prvi slučaj jer već smo videli da modeli koji nam dolaze iz sveta dosta liče na izdržljivu srpsku tradicionlanu kožnu obuću.

I iako opanak danas uglavnom nose ponegde u selima i u folklornim društvima, osim kod Zare, nešto slično smo videli i pre par godina na Nedelji mode u Parizu.

Tada su veliku pažnju sveta mode privukle neobične patike koje su manekeni prošetali pistom – patike nalik na opanke.

Modna kuća Loewe predstavila je tada za proleće 2018. model sa špicastim i zavijenim vrhom koje podsećaju baš na opanke. Kreator Džonatan Anderson opisao ih je kao obuću za žene koje stalno putuju, a kao inspiracija poslužile su mu čizme koje nose muškarci u – Meksiku.

Balenciaga patike

Nove Balenciaga „ružne“ patike uveliko zamišljamo na nekom sredovečnom čoveku koji je uvek u komplet trenerci i ovim sportskim patikama –  a da ga pritom nikada nismo videli kako trči u javnosti.

Crne su, kožne i izuzetno skupe za nešto što je nekada bilo deo uniforme svakog Balkanca.

Što bi neko rekao, ovo se ranije zvalo – Wink.

Doduše, trenutno su na sniženju i koštaju 337 dolara

Ribarske sandale

Ono što su naši očevi nosili sedamdesetih i osamdesetih, pa i kasnije, danas je trend i modni hit među influenserima. U pitanju su takozvane ribarske sandale.

Danas su brendovi kao što su Prada, Marni, Miu Miu, Celine i mnogi drugi oživeli stara vremena na svoj način, uz modni tvist, pa ih nose i muškarci i žene.

Sve to pokazuje da, ako bismo da budemo u trendu, možemo slobodno da povremeno zavirimo u mamin ili bakin ormar, ali i tatin, jer nikad se ne zna šta će od onoga za šta mislimo da je odavno pase – biti najnoviji modni krik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram