Kako su mirisale najveće zavodnice na svetu – jedan parfem je i dalje najpoželjniji

Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia,Everett Collection Collection / Everett / Profimedia, FilmStills.net / Film Stills / Profimedia, The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia, Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Parfemi iz nekih drugačijih vremena.

One su svojom lepotom definisale čitave ere i biće večno pamćene kao najgracioznije žene svih vremena. I dalje su inspiracija modnim dizajnerima, umetnicima, režiserima.

Lepotice iz zlatnog doba Holivuda, kao i neke poznate dame koje su postale ikone odeđenih epoha, još uvek su sinonim za neprolaznu eleganciju.

Način na koji su se šminkale i oblačile je i dalje osnova za besprekoran izgled. A kako su mirisale? To ne možemo videti, ali postoje bjuti arhive koje otkrivaju omiljene parfeme legendarnih žena.

Džeki Kenedi

Foto: Settimio Garritano supplied by PacificCoastNews.com / Pacific coast news / Profimedia

Ona je uvek bila okružena parfemima, a jedan od njenih favorita bio je klasični Joy Jean Patou, koji je dugi niz godina bio poznat kao najskuplji parfem na svetu. Napravljen sa više od 10.000 cvetova jasmina i 28 desetina ruža miris je nastao 1929. godine kada je započela „Velika depresija“. Joy je postao jedan od najuspešnijih parfema svih vremena, a 2000. godine je nagrađen kao esencija veka na dodeli The Fragance Foundation Awards.

Grejs Keli

Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Kada je Grejs Keli postala princeza od Monaka, šetala je u prolazu katedrale Monaka, ispred gostiju kao što su Keri Grant i Ava Gardner, dok je „nosila” Creed Fleurisimo, miris koji posebno pripada kraljevskoj porodici. Sadrži bergamot, tuberozu, beli ljiljan i bugarsku ružu.

Elizabet Tejlor

Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Bila je pokretač svog revolucionarnog carstva parfema. S mirisima poput White Diamonds, Forever, Passion, Taylor je bila uspešna, ali pre toga Liz je nosila orijentalni miris kreiran 1962. godine, poznat kao Jean Desprez Bal a Versailles koji je sadržao cvet narandžaste ruže, sandalovinu i vanilu.

Princeza Dajana

Modernija, ali ne manje važna ikona je princeza Dajana. Dok je šetala niz hodnik katedrale Svetog Pavla, svuda se osećao Quelques Fleurs cvetni miris napravljen od ruže i jasmina, dok je Lady Di bila obožavateljka 24 Faubourg, Hermès mirisa, koji je 1995. kreirao parfimer Maurice Roucel. Dobio je ime po Hermes prodavnici u Parizu, a imao je arome cveta narandže, breskve, gardenije i ambera.

Rita Hejvord

Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Jedna od najslavnijih glumica zlatnog doba američke kinematografije bila je zaljubljena u uspešni orijentalni miris Guerlain Shalimar iz 1925. godine.

Odri Hepbern

Parfem koji je kreirao Hubert de Givenchy 1957. godine posebno za glumicu, L’Interdit, na francuskom znači ‘zabranjeno’. Tada su se proširile glasine da Audrey nije želela da Givenchy lansira miris, ali se on ipak pojavio u prodaji 1960. godine. Miris je bio mešavina bergamota, ruže, jasmina, irisa, ljubičice, narcisa i sandalovine. Ovaj parfem je i dalje jako popularan.

Loren Bekol

Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Obožavateljka francuske luksuzne parfemske kuće Diptique Paris, uvek je nosila miris ruže iz L’Ombre Dans L’Eau, kombinaciju drvenih nota sa šafranom, kožom i duvanom, piše Harper’s Bazaar.

***

BONUS VIDEO: Bojana Vunturišević o albumu Ljubav

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram