Pitali smo žene koji je najbolji parfem svih vremena – ovih pet su trijumfovali

Foto: Shutterstock

Neprolazni klasici.

Znamo da je parfem stvar ličnog ukusa, ali postoje mirisi koji su voljeni univerzalno i generacijski – jer su obeležili jednu epohu.

Pitali smo vas da odaberete najbolje parfeme svih vremena i primetili smo brojne nostalgične izbore. Mirisi mošusa ili parfemi Gabriela Sabatini danas nisu toliko popularni, retko gde mogu da se kupe, ali ih brojne žene pamte kao najlepše mirise.

Na našu anketu odgovore je dalo više od 800 osoba, a pet parfema je najviše puta pomenuto. Ovo je top pet mirisa koji su, po vašem izboru, za sva vremena.

Chanel N°5

Kultni parfem je 2021. godine proslavio 100 godina postojanja – a uprkos tom broju, ostaje klasik kojem se žene iznova vraćaju. S njim je započelo moderno doba parfema. Broj 5 je za Koko Šanel bio srećan. Za proizvodnju ovog mirisa potrebna je čak jedna tona cveća, a među njima preovlađuje ylang-ylang s Madagaskara i Mayotte, majska ruža koja cveta svega tri nedelje godišnje i jasmin iz Grasa.

Gucci Rush

Ovo je bio tek drugi parfem koji je modna kuća Gucci lansirala, 1999. godine. Naziv mirisa dolazi od opijata, veoma rasprostranjenog u Americi tokom 1980-ih. Intenzivna crvena flašica ima oblik video kasete, veoma je neobičnog i modernog dizajna. Miris je sastavljen od raskošnog egzotičnog cvetnog koktela: kalifornijska gardenija, južnoafrička frezija, jasmin i turska ruža. Danas ga je teško naći u prodaji, ali ostaje evergreen parfem.

Hypnotic Poison Dior

Još jedan stariji parfem, iz 1998. godine. Njegov dizajn „zabranjene jabuke iz rajskog vrta“ je bio instant hit. Kompozicija parfema pruža zavodljive arome sambac jasmina u kombinaciji sa cvetom narandže, okružene smolastim toplim notama tonke i delikatne vanile. Uglavnom se preporučuje za zimske mesece, jer je dosta intenzivan, iako je sladak i puderast. Takođe, reformulisan je 2019. godine i sada ima još slađi miris.

Dolce&Gabbana Light Blue

Najpopularniji letnji parfem, koji je lansiran 2001. godine. U pitanju je svež, ležeran i vedar, voćno-cvetni miris koji dočarava duh sicilijanskog leta. Reske note limete i kedra donose mirise borove šume na obali mora. Za ljubitelje citrusnih mirisa, ovaj parfem je neprevaziđeni klasik, koje mnoge transportuje u Italiju na prvi njuh.

Armani Si

Elegantan, ženstveni parfem iz 2013. godine, čije je zaštitno lice već dugi niz godina Kejt Blančet. Njegova prefinjenost dolazi od kombinacije nektara crne ribizle i mošusnog plavog drveta, u kombinaciji sa frezijom i majskom ružom. Đorđo Armani kaže da ga je zamislio na ženi koja savršeno oslikava suštinu italijanske elegancije i stila.

***

BONUS VIDEO: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram