Kako su izgledali srpski top modeli nekad, a kako izgledaju danas – postoji jedna ogromna razlika

Foto: Promo/Vogue; Saverio Merone / LaPresse / Profimedia; Retna/Avalon / Avalon / Profimedia; Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia; Bloomingdales via BestImage / Bestimage / Profimedia

Svaka epoha ima svoje diktate kada je reč o lepoti.

Svako vreme ima svoj koncept lepote. Ono čemu su se žene i muškarci divili pre samo tri decenije nije isto, a razlikuje se i ono šta je dizajnerima važno da devojka ima kako bi je uzeli da svetu prikažu svoju kreaciju.

Mnoge srpske manekenke uspele su da izgrade svetsku karijeru i da nose kreacije najpoznatijih svetskih brendova, radile modne revije ili bile modeli za neke od najpoznatijih svetskih kuća.

Standardi ženske privlačnosti drastično su se menjali kroz vekove, koliko god da je nešto „univerzalno lepo“, jedina konstanta jeste promena.

Svi smo svedočili kako se žensko telo na pistama i pred objektivima transformiše – od putenih dama s jasno definisanim atributima do androginih, mršavih manekenki.

Samo pre tri decenije odavde su u svet odlazile žene određenih karakteristika, poput Ivane Stanković, Nataše Vojnović, Maje Latinović, Ivane Kukrić, Marine Bukvić, Marine Krtinić, Antonine Petković, Danijele Dimitrovske, Jelene Ivanović…

Antonina Petković

menekenka
Foto: Profimedia

Marina Krtinić

Foto: Profimedia

Danijela Dimitrovska

Foto; Profimedia

Jelena Ivanović

Foto: Profimedia

Maja Latinović

Foto: Profimedia

„Ono što je karakteristično za nove tendencije u modelingu jeste nešto što odslikava trenutnu situaciju u celom šou-biznisu, pa samim tim i u modelingu. Inkluzivnost je imperativ. Black-Asian-Indian modeli trenutno vladaju tržištem kao i transgender modeli, plus size, influenseri. Modeli devedesetih bili su oličenje onoga ka čemu ljudi streme kada je izgled u pitanju u smislu da budu savršenih mera i klasičnih crta lica.

Vremenom smo pomerili granice i sada je sve lepo, svi oblici tela, rasa, polova. Sada ne možemo dati jasnu sliku modela koji je najtraženiji jer je moda podložna trendovima, a oni se jako brzo menjaju od sezone do sezone i samim tim konstantno zahtevaju nove likove. Traže se karakteri, nešto neobično, posebno, prosto danas nema granica niti mera visina i obima. Socijalne mreže diktiraju trend i on se ekstremno brzo može promeniti i trajati koliko neka sezona serije koja je pokrenula određen trend u izgledu, muzici, garderobi, mejkapu… Sada se klijenti radije opredeljuju za influensere i decu poznatih nego za manekene, samim tim teško da bilo ko od modela može da od sebe naprave modnu ikonu kao što su to mogli modeli devedesetih“, kaže za naš portal Marko Nikolić iz agencije „Foks models“.

A ko su danas devojke iz Srbije koje su izgradile svetsku modnu karijeru?

Ivana Trivić

Ivana Trivić
Foto: Profimedia
View this post on Instagram

A post shared by Ivana Trivić (@triivana)

Milica Rajković

View this post on Instagram

A post shared by @milicarajkovich

View this post on Instagram

A post shared by @milicarajkovich

Snežana Gašić

Snežana Gašić
Foto: Profimedia

***

BONUS VIDEO: