Kako izgledaju najlepše manekenke na pisti, a kako kad prođu Nedelje mode

manekenke
Foto: Profimedia

I one same odbrojavaju do trenutka kad je napokon sve gotovo.

Armija dizajnera, frizera, šminkera, raznih asistenata radi na stajlinzima koje u finišu vidimo na najvećim svetskim Nedeljama mode. Modeli na pistama Milana, Njujorka, Londona, Pariza moraju da izgledaju onako kako su zamislili najveći kreativci modnih kuća. Poenta svake Nedelje mode je prodaja, a moda je surov biznis.

Nedelja mode je često najintenzivnija radna nedelja za modele, a ne zaboravite da su sve najveće uvek u nizu, jedna za drugom. Šta sve manekenke rade uoči tog napornog perioda?

Smanjuju unos ugljenih hidrata

Manekenke znaju da ugljeni hidrati mogu da izazovu zadržavanje vode i da se energija iz ugljenih hidrata pretvara u šećer u vašem telu kada ostane neiskorišćena, a zatim se skladišti kao mast, što je poslednja stvar koku žele pre nego što izađu na pistu. Zato, bar mesec dana pre početka prve Nedelje mode – ograničavaju unos hrane koja je bogata ugljenim hidratima.

Veći unos proteina

Proteini su odličan izvor energije, održavaju osećaj sitosti duže, pomažu da se pokrene metabolizam i telo ih koristi za izgradnju mišića u kombinaciji s pravim vežbama. Povećanje unosa proteina omogućava modelima da sebi obezbede kalorije koje su im potrebne, ne bi li nastavile sa intenzivnim vežbama i izbegnu nadimanje ili zadržavanje vode.

Promena treninga

Ključ za preživljavanje Nedelje mode je zamena intenzivnih sesija u teretani stvarima poput treninga sa tegovima i pilatesa koji čine da telo radi pametnije, a ne teže. Umesto da se muče satima uzastopno, obično kombinuju kraće sesije ili trening snage sa HIIT-om i kardio treningom niskog intenziteta, kako bi podstakle rast mišićne mase i sagorevanja masti.

Spavanje

Modeli shvataju važnost punih osam sati sna i znaju da koža samo tako može izgledati zdravo i blistavo, a ako dovoljno spavaju manji je rizik i od pojave podočnjaka. Nekoliko noći pre početka u krevet odlaze rano, a tim tempom nastavljaju i dok Nedelje mode traju. To je ujedno i nabolji način da spreče mentalne krize negde na polovini kompletnog posla.

Nikakvi tretmani u pet do 12

U danima koji prethode Nedelji mode, važno je da manekenke potpuno prekinu intenzivne tretmane i smanje količinu aktivnih sastojaka koje koriste u svojoj rutini nege kože. Koži je potrebno 28 dana da završi pun ciklus i da se vide najbolji rezultati tretmana kao što su mikronidling i hemijski piling, tako da nema smisla ostavljati takve tretmane za poslednji trenutak.  Isti princip se odnosi na aktivne sastojke kao što su glikolna kiselina i retinol. Umesto toga, modeli koriste sredstva za negu osetljive kože. Takođe, bar nedelju dana pre prve Nedelje mode, bar u slobodno vreme, izbegavaju u potpunosti šminkanje.

I na kraju kad se sve završi i kad skinu perje i maske, sve one se vrate u svoj „prirodni oblik“. Transformacije su ogromne i odlično ukazuju na to da modne piste nisu realnost i da su i manekenke slične nama. Zavisi samo koju ulogu igraju i da li su reflektori uključeni ili ne. Pogledajte.

Bela Hadid

Hadid
Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

*

Hadid
Foto: Pichichipixx / SplashNews.com / Splash / Profimedia

*

Emili Ratajkovski

Emily Ratajkowski
Foto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia
Emili
Foto: 4CRNS, WCP / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

HoYeon

HoYeon
Foto: Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia

Vitoria Ćereti 

Vittoria Ceretti
Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia
Vittoria Ceretti
Foto: Francesca Coccia / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kaja Gerber

Kaja
Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia
Kaja
Foto: Javiles/Bruce / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

***

Bonus video: Žan Poll Gotije Nedelja mode Pariz