Kako se pravilno umiva lice – najteže pitanje 21. veka zbog kojeg se svađaju i najveći stručnjaci

Foto:shutterstock

Čak i je i obično umivanje i čišćenje lica poprimilo epske razmere. Da li ste tim uljani čistači ili umivalice u prahu? Podrazumeva se, naravno, da vam je sapun za lice odavno postao najveći neprijatelj.

Da li ste među onima koje zamara proces šminkanja od 300 slojeva i rutina nege kože koja ujutru i uveče traje miminum po 20 minuta? Pa ipak, svaki dan gledate videe stručnjaka i amatera kao omađijani, i uporno obećavate sebi da ćete se svojom lepotom od sutra baviti malo ozbiljnije. Šta vas tu najviše zbunjuje? Nas definitivno – čišćenje lica.

Nekad je bilo lako. Uostalom pitajte svoju mamu čime je ona skidala šminku – bebećim uljem, nekim mlekom ili sapunom i vodom? Danas je celokupna rutina iscepkana koracima koji sigurno daju rezultat, pa ako je se pridržavate, kada budete bili u godinama svoje mame – definitivno ćete izgledati mlađe. A prvi korak u bilo kojoj nezi je – čišćenje lica. Šta o tome kažu stručnjaci?

Foto:shutterstock

Nina Kozić, kozmetička edukatorka nam je objasnila šta je takozvano duplo čišćenje.

„Moja preporuka je uvek uljani čistač (ulje za čišćenje lica, balzam) jer fantastično rastopi sve nečistoće i šminku, a ne isušuje kožu, a nakon toga neka neisušujuća pena ili gel za umivanje. Ovaj način čišćenja koji se često sreće pod nazivom duplo čišćenje je zapravo nešto što se ponavlja bez obzira na godine i, što se pre uvede u rutinu, koža će vam biti zahvalnija“, rekla je ona.

S druge strane, ono što svakako treba zaobići jesu agresivni isušujući čistači koje mlade osobe često koriste.

„Sapun je za ruke, nije za lice – to je moja omiljena rečenica. Lice se čisti nežno i temeljno, ne riba se sapunom. I veoma važna stavka – ne prskajte lice preparatima na bazi aktivnog kiseonika jer nema razloga da toliko dezinfikujete kožu“, kaže Nina Kozić.

Dermatološkinja Nevenka Dokmanović za pravilnu negu kože od 25. do 35. godine savetuje sledeće. Ujutru izaberite umivalice po tipu kože. Ukoliko vam je koža suva birajte penu, ako vam je koža normalna mešovita birajte gel, a ako je masna možete koristiti sapun. Posle toga kožu možete očistiti micelarnim rastvorom koji se obavezno ispira. Večernja rutina koju dr Dokmanović preporučuje svojim pacijentkinjama je uklanjanje šminke nekim mlekom za skidanje šminke, ne micelarnom vodom, ne rukavicama niti vlažnim maramicama i ne prostim umivanjem. Posle toga ide umivanje gelom, penom ili sapunom, opet u zavisnosti od tipa kože i na kraju dodatno čišćenje micelarnom koju ćete ponovo isprati.

@dr_nevenka_dokmanovic Nekoliko mojih preporuka za pravilnu negu kože od 25 do 35 godine,kao i najčešće estetske intervenicije u tom periodu.Naravno,ovo se odnosi na zdravu kožu,a svak koža je drugačija i možda joj treba nesto jos od preporucenih aktivnih supstanci,ali koraci ostaju isti.Tokom poslednjih 20 godina rada ovakva rutina nege koze je usvojena od strane mnogobrojnih pacijenata,deluje i zadovoljni su.Opet ponavljam,ako ste se preterano izlagali suncu,koristili solarijum,pušite,ili postoji neki drugi negativni faktor na kožu,vaša koža može biti starija od vaših godina,pa je onda i nega drugačija.Nisam stigla da izeditujem zvuk,pa možete povremeno da čujete kako mi kucaju na vrata,jer me čekaju pacijenti 🙈 #dermatolog #skincare #botox #spf #micellarwater #lasers #skinbooster #skinmedic #fyp #skintok #foryou ♬ original sound – Dr Nevenka Dokmanovic

A kada su obične devojke u pitanju, tu je i primer El Meknamare koja je na TikToku otkrila uz koje jednostavne trikove je otklonila bore koje su počele da joj se vide na licu već u dvadesetim godinama.

El kaže da je prvi korak bio da počne da čisti kožu lica kako treba. Ona je prestala da koristi maramice za skidanje za šminke i počela da primenjuje takozvano dvostruko čišćenje. Pokazala je na svojoj staroj slici naboranu kožu i fleke iznad usana i oko linije kose. Maramicama nije mogla da skine šminku kako treba, pa su ostaci na njenom licu izazvali fleke.

Ona zato sada lice duplo čisti – opere ga dva puta sredstvom za čišćenje na bazi ulja. Duplo čišćenje je već neko vreme jako popularno. Lice se ne pere jednom, već dva puta. Prvi korak je korišćenje uljanog skidača šminke, koji će bez problema rastvoriti upornu maskaru, puder i dugotrajni karmin. Drugi put se umivate ili ponovo uljanim sredstvom ili nekim tradicionalnijim sredstvom za umivanje lica – gelom ili penom. Ovaj metod se primenjuje samo uveče kada skidate nečistoće, šminku i obavezan SPF.

I na kraju ne zaboravite tonik, koji tehnički nije korak u čišćenju lica, mada mnogi često propuštaju važnost onoga što radi – uspostavlja ponovni balans vaše kože.

Toneri su lagane, tečne formule koje se prvenstveno koriste za resetovanje pH vaše kože, tako da se ona može zaštititi od bakterija i štete. Sada, mnogi toneri dolaze sa dodatnim pogodnostima koje ciljaju na specifične probleme.

Foto: Courtesy of Emma Lewisham/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Potražite u toniku sastojke, kao što su: ružina voda (koja ima svojstva protiv starenja), kamilica (poznata po svojim umirujućim svojstvima), salicilnu kiselinu ili hamamelis (za pomoć u borbi protiv akni).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram