Kako se pravi najlepša francuska punđa

Moda i lepota 31. jan 202115:21 > 11. maj 2021 12:10
Foto:Screenshot/Youtube/Jamison Shaw Hairdressers

Mnogima je prva pomisao na punđu komplikovanost i hiljade ukosnica u kosi. Ali, jedna vrsta francuske punđe veoma je jednostavna za pravljenje, a izgleda efektno.

U pitanju je punđa koja se zove chignon, a koja ima bogatu istoriju. Nosila se čak u staroj Grčkoj, bila je popularna u viktorijanskoj eri, pa i posle Drugog svetskog rata.

To je klasična frizura koja stalno evoluira i vraća se u modu. Naziv punđe chignon potiče od francuskog izraza „chignon de cou„, što u prevodu znači potiljak. Tradicionalno, tu bi trebalo da se nalazi punđa – jer je niska i postavljena na potiljku.

Deo lepote ove punđe je što je savršena za sve tipove kose, ali bi trebalo da dužina kose bude bar do ključnih kostiju. Može biti elegantnija alternativa konjskom repu, uglađena ili sa izvučenim pramenovima za dnevnu varijantu.

Najbolje je napraviti ovu punđu kada vam kosa nije skroz čista.

Prvo češljem razdvojite kosu po sredini, zagladite je iza ušiju i skupite na potiljku. Ako vam je kosa tanja, počnite tako što ćete sve povući u jedan rep.

Pročitajte još:

Zatim uzmite rep i uvijte ga u krug suprotno od kretanja kazaljke na satu: Čvrsto ga uvijte za elegantniji izgled ili ga pustite da bude opušteniji ako želite neobavezniji efekat.

Nastavite da uvijate kosu u oblik punđe pomoću kažiprsta. Uvijte je oko osnove repa, a zatim osigurajte svaku stranu punđe sa nekoliko ukosnica. Na kraju, lagano povucite i otpustite ivice punđe da biste dobili željeni oblik.

Pogledajte snimak:

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram