Kako održavati osetljivu odeću nakon hemijskog čišćenja

odeća
Foto: Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

Neki odevni predmeti zahtevaju više brige od drugih. Dok odeća koju nosimo svaki dan, poput običnih majica i farmerki, može biti brzo oprana i osušena, haljine, bluze od posebnih materijala, poslovne pantalone i sakoi zahtevaju malo više brige, odnosno nežnije tretiranje.

Iako bi takve komade najbolje bilo odneti na hemijsko čišćenje, u žurbi i nedostatku vremena, mnogi se odlučuju na čišćenje i sušenje kod kuće.

Međutim, Kerolin Forte, direktorka laboratorije za čistoću u Good Housekeeping institutu kaže da to nije baš najbolja ideja – pogotovo ako su na odeći fleke.

Profesionalci mogu da uklone i najtvrdokornije fleke, dok obična sušilica koju imate kod kuće ne može. Odnesite prvo odevni predmet na hemijsko čišćenje, a zatim ga sami održavajte kod kuće. Nabavite set za sušenje (suvo pranje) kod kuće – sredstvo za uklanjanje fleka, vreću, osveživač odeće – i pratite sledeće korake, piše klix.ba.

Fleke tretirajte sredstvom za uklanjanje mrlja. Poprskajte odevni predmet osveživačem, odnosno sprejem za uklanjanje neugodnih mirisa.

U vreću za pranje veša stavite najviše pet odevnih komada. Zatvorite i stavite u sušilicu.

Kada je ciklus sušenja gotov, izvadite odeću iz vreće i istresite kako bi se što manje zgužvala. Poprskajte opet, ako je potrebno, osveživačem.

Rasporedite na sušilo da se malo ohladi i ispravi. I ne zaboravite, ovo je samo kratkotrajno rešenje i održavanje osetljive odeće između nošenja na hemijsko.

BONUS VIDEO: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram