Ovo je razlog zašto vaša sveže oprana odeća ne miriše

Foto: Shutterstock

Svako od nas želi da naš veš dugo ostane svež i mirisan, ali moramo biti svesni da prečesto pranje veša može oštetiti tkanine i nije previše ekološki prihvatljivo. Zbog toga smo pronašli načine da vaša odeća ostane sveža i mirisna dugo vremena.

1. Nemojte preopteretiti mašinu

Kada gomilate veliku količinu veša, verovatno radite ono što mnogi rade – perete prepunu mašinu. Ovo se ne preporučuje, jer prenatrpanost ne pere dobro veš, a prašak za pranje ili deterdžent i omekšivač često ostaju na odeći, što može izazvati neprijatne alergije i lošu prozračnost tkanina, pa čak i zadržavanje neprijatnog mirisa.

Takođe je vrlo važno okačiti veš na sušilicu čim se opere. Ne ostavljajte ga u bubnju, jer se tamo mogu namnožiti bakterije, što će takođe izazvati neprijatan miris veša.

2. Princip manje je više

Jedna od većih grešaka koje pravimo zbog želje za mirisnim vešom su i veće količine praška za veš ili omekšivača, koje zapravo stvaraju suprotan efekat. Naime, mašina u tom slučaju neće dobro oprati veš, jer će biti previše pene, a premalo vode u bubnju. Tako će deterdžent ostati na odeći, ali ne onako kako biste želeli.

Odeća će biti neprijatno lepljiva na dodir i, kao rezultat toga, neće disati kako bi trebalo. Zato sledite princip manje je više, što će vam uštedeti novac, produžiti vek vaše mašine za pranje veša i rasteretiti veš. Takođe, najbolje je koristiti prirodne i organske deterdžente i omekšivače.

3. Naparfemišite ormar

Odeća koja dugo stoji u ormaru gubi prijatan svež miris. To donekle možete sprečiti sušenom lavandom, tvrdim sapunom i drugim mirisima, ali možete probati i kozmetičku vatu koju jednostavno poprskate omiljenim parfemom i stavite u ormar.

4. Čišćenje mašine za pranje veša

Da, čak i mašina za pranje veša povremeno zahteva temeljno čišćenje, jer se u njoj skupljaju kamenac, razne nečistoće i ostaci deterdženta, što može dovesti do toga da odeća bude loše oprana i bez mirisa.

Ovo se može rešiti na jednostavan način: u dozirni prostor mašine za pranje veša sipajte dve šolje alkoholnog sirćeta, a ako ga nemate, možete koristiti i limunov sok ili sodu bikarbonu. Zatim podesite najduži mašinski program i uključite ga da biste temeljno očistili mašinu. Najbolje je to raditi jednom mesečno, piše City Magazine.

5. Zamenite omekšivač sirćetom

Da li ste znali da omekšivač nije apsolutno neophodan i da se može zameniti sirćetom, koji je jeftinije i ekološki prihvatljivije? Ovo rešenje „ubija dve muve jednim udarcem“, pošto ćete unutrašnjost mašine za pranje veša uvek održavati čistom i sprečiti nakupljanje kamenca na cevima, dok će oprana odeća i dalje mirisati. Sirće potpuno gubi miris i naglašava miris deterdženta.

BONUS VIDEO: Joga vežbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram