Ružina vodica se za lepotu koristi hiljadama godina, počevši od Bliskog istoka.
Ružina vodica se koristi hiljadama godina, počevši od Bliskog istoka, gde su mešali ruže i vodu za lepotu, hranu i piće. Ruže su dugo bile cenjene zbog svojih protivupalnih, antibakterijskih i antioksidativnih svojstava, dok je dokazano da voda iznova i iznova poboljšava metabolizam i ispire toksine iz tela.
Od pravljenja latea do ublažavanja upale grla, ružina vodica se može koristiti za mnoge stvari, ali posebno je popularna u nezi kože. Duga lista prednosti uključuje: sužavanje pora, zaglađivanje finih linija i bora, hidrataciju i omekšavanje kože i smanjenje crvenila. Bilo da je dodaješ šamponu, toniku ili čak losionu za telo, to će tvojoj koži dati dodatni podsticaj vlažnosti.
Najbolje od svega je to što ružinu vodicu možeš sama napraviti kod kuće. Donosimo ti recept za pravljenje ružine vodice.
Nemamo svi ružičnjak koji samo čeka da bude ubran, pa će ti biti potrebna kupovina svežih ruža u lokalnoj cvećari. Važno je osigurati da to budu organske ruže koje ne sadrže hemikalije i pesticide. (Možeš kupiti i već osušene latice ruže). Prilikom odabira određenih ruža predlažemo engleske ili francuske ruže.
Miris takođe može igrati veliku ulogu u zavisnosti od boje ruža koje odabereš. Ružičaste i crvene ruže imaju jači miris i više latica, dok druge ruže (žute, bele i narandžaste) često odišu mirisom ljubičice, limuna ili karanfilića.
Metoda kuvanja
Metoda kuvanja je najlakši (i najbrži) način da napraviš ružinu vodicu. Počni tako što ćeš skupiti latice ruže, destilovanu vodu, veliki lonac, cediljku, čaše za merenje i zatvorenu posudu (teglu ili flašu sa raspršivačem).
Ukloni latice sa stabljika dok ne dobiješ ½ do jednu šoljicu svežih latica (¼ šolje je dovoljno ako koristiš sušene). Kada dobiješ željenu količinu, očisti latice vodom iz slavine kako bi se rešila prljavštine ili buba.
Potopi latice u dovoljno vode da ih prekrije (oko 1 ½ šolje). Sve više od toga će razrediti ružinu vodicu. (Možeš koristiti filtriranu vodu ako destilovana nije opcija.)
Stavi lonac na šporet i dovedi vodu do ključanja. Kada počne da ključa, poklopi i smanji na nižu temperaturu. Ostavi 15 do 30 minuta ili dok latice ne izgube boju (trebalo bi da budu bledoroze). Isključi vatru, skini poklopac i ostavi da se potpuno ohladi.
Možeš koristiti cediljku da odvojiš latice i tvoju novu ružinu vodicu. Kada završiš, baci latice.
Upotreba boce ili tegle sa raspršivačem je najbolji način za čuvanje ružine vodice. Može se držati u frižideru do mesec dana, a u kupatilu do nedelju dana, piše Ultra.ba.
***
Bonus video: Bonus video: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: