Kako danas izgleda žena s najlepšim licem na svetu

Moda i lepota 16. mar 202112:12 > 11. maj 2021 12:09
Florens Kolgejt
Florens Kolgejt; Foto: Casey Gutteridge / SWNS / Profimedia

Florens Kolgejt je pre osam godina proglašena ženom s najlepšim licem na svetu. Ne samo zbog tena, plavih očiju i lepog osmeha - već prvenstveno zbog gotovo savršenih proporcija.

Plavokosa Britanka pobedila na takmičenju devojaka u prirodnoj lepoti, čiji su kriterijumi bili bazirani na matematičkim proporcijama lepote.

Podrazumevalo se da lice mora da bude prirodno lepo, bez plastičnih operacija i šminke, ali je moralo i da što više odgovara merama koje nauka smatra idealnim.

Pročitajte još:

Naime, naučnici koji se bave fenomenom lepote zaključili su da su na savršeno proporcionalnom licu oči razmaknute u meri od 46 odsto ukupne širine lica – kod Florens je 44 odsto. Razmak između očiju i usana bi trebalo da iznosi trećinu dužine lica – kod Florens je 32,8 odsto.

Došlo se do toga da su proporcije lica Florensinog lica gotovo savršena ilustracija takozvanog „Zlatnog preseka“, kojem se težilo kroz istoriju umetnosti kao savršenstvu, idealnoj harmoniji u kompozicijama.

Florens je imala samo 18 godina kad se ceo svet zagledao u njeno lice. Osam godina kasnije, i dalje je ideal lepote, mada nije ostvarila neku karijeru u modi ili umetnosti.

 

***

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram