Kako da se sama isfeniraš bolje nego kod frizera, a da ne napraviš veliku grešku

Foto: Dan Grytsku / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko se pitate da li je moguće da se isfenirate sami, a da vam frizura traje danima, odgovor je - da, i to uz samo par trikova.

Koliko puta vam se dogodilo da ste pokušali da se isfenirate kod kuće, a da frizura nije izdržala ni jedan celi dan? Čak i kada ste koristili gotovo identične proizvode kao vaš frizer? Istini za volju, činjenica je da profesionalne rezultate retko kada možete dobiti u „kućnoj radinosti“, osim ukoliko nemate dobru tehniku, međutim postoje načini da ovako nešto izvedete, i to bez godina i godina „vežbe“.

Sve što vam je potrebno je okrugla četka, i par proizvoda koji će vam olakšati put do frizure koja traje danima. Ključna je sama priprema, jer bez toga, makar imali i najbolju tehniku feniranja na svetu, frizura neće potrajati.

Ništa bez okrugle četke

Foto: Marion Curtis/StarPix for MGM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dakle, ono što je „must“ kada je reč o feniranju kod kuće je dobra okrugla četka. Veoma je bitno i kakvu ćete odabrati, a mnogi greše kada izaberu prevelike. Što je četka manja, dobijate raznolikost oblika, mogućnost pravljenja lokni i slično. Veće četke ispravljaju kosu, ali ne daju volumen, te je preporuka da počnete sa prečnikom od 32 do 38 milimetara, a potom spustite na četke od 35 do 45 milimetara, u zavisnosti od dužine kose.

Osobe koje imaju jako dugu kosu, a žele da oblikuju vrhove mogu koristiti veće četke, ali je preporuka da se ne ide preko 45 milimetara jer se sa većim ne dobija nikakav efekat.

Takođe, iako vam može biti primamljivo da kupite četke sa prirodnom dlakom, za feniranje je preporuka da se koriste one koje imaju najlonske čekinje. Izbegavajte plastiku jer se može otopiti na višim temperaturama.

Priprema je ključna

Foto: Gregory Pace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uvek počnite tako što ćete kosu pripremiti na pravi način. To znači da je obavezno nanošenje proizvoda protiv kovrdžanja, vlage i zaštitu od toplote, kao i nešto što će vam obezbediti dugotrajnost, poput musa ili spreja. Ukoliko želite da frizura traje danima, preporuka je i da penu stavljate pre samog sušenja, dok je kosa još mokra.

Kosu prosušite, a potom je fenirajte tako što vlasi odižete četkom od korena kako biste povećali volumen. Četku možete i ostaviti u kosi i sušiti je neko vreme, pustiti da se malo prohladi, pa tek onda izvući.

Kako se kosa pravilno fenira?

Četku uvek vucite horizontalno, na „gore“ što je moguće ravnijom linijom. Preporuka je da na početku koristite manje četke. Na ovaj način dobijate volumen i oblik.

Tek onda kada stilizovanje krajeva dođe na red, preporuka je da ih povlačite dijagonalno i to četkom sa većim prečnikom ukoliko želite da se fenirate na ravno, ili manjom, ukoliko pravite talase ili lokne.

Zašto je toliko važno da nakon feniranja kosu „ohladite“?

Foto: Oleksandra Polishchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Toplota daje formu, a hladnoća popravlja eventualne „greške“ i na neki način daje završnicu stilizovanju, čime se dlaka „navikava“ na frizuru i samim tim, dobijate dugotrajnost.

„Zavesica“ šiške zahtevaju posebnu tehniku

Kako biste dobili volumen kod šiški, najpre ih treba osušiti ka licu, a potom ih izvući četkom na stranu.

Da biste dobili prepoznatljivi look, zagrejte četku dodatno pre nego što njom prođete kroz kosu i sušite je tako neko vreme. Na kraju prebacite fen na hladno duvanje i tako završite stilizovanje.

Tri najvažnija koraka za postojanu frizuru

Proizvodi

Jako je bitno da izaberete proizvode koji će vam obezbediti to što želite. Primera radi, ukoliko želite frizuru sa volumenom, trebalo bi da koristite i šampon i regenerator koji će je odići, umesto da je „zaližu“, slepe i učine tanjom.

Kosa mora da bude dovoljno suva

Uverite se da je kosa dovoljno suva pre nego što počnete sa stilizovanjem. Dovoljno je da je prosušite na oko 80-90 procenata, inače stilizovanje neće imati nikakvog smisla, i samo ćete bespotrebno isušiti i oštetiti kosu.

Kombinacija toplog i hladnog vazduha

Za dugotrajnije rezultate preporuka je da smenjujete toplo i hladno feniranje. Kosu najpre isfenirajte četkom i fenom koristeći vruć vazduh, a potom obavezno prođite kroz kosu sa hladnim vazduhom, prenosi Elle.

***

Bonus video: Nega kože puževima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram