Kako da popraviš pumpicu od parfema kad se pokvari

Kako da popraviš pokvareni parfem, Foto: Bongkarn Thanyakij / Alamy / Alamy / Profimedia

Nema ništa gore od onoga kad se središ, obučeš i kreneš da naprskaš svoj omiljeni parfem - a on ne radi.

Parfemske pumpice mogu biti nezgodne i neverovatno frustrirajuće. Mogu da prestanu da rade iz nekoliko razloga, uključujući mehaničku grešku, nakupljanje ostataka ili ako je boca ispuštena iz ruku previše puta… a, mislimo da nam se svima ovo dešavalo.

Svi volimo da primenjujemo naše prelepe mirise, koji nas održavaju svežim i spremnim da se uhvatimo u koštac sa danom koji je pred nama. Dakle, uvek postoji osećaj razočaranja kada poželite da se namirišete svojim omiljenim parfemom i ništa se ne dešava. Možda ćete  biti u iskušenju da ga jednostavno izbacite – ali zaustavite se! Ispod je pet stvari koje možete pokušati da popravite pokvarenu pumpicu za parfem.

Stavite prst na pumpicu i poprskajte

Uobičajeni razlog zašto vaša pumpica ne radi je taj što su otpor i pritisak nestali. Jedno jednostavno rešenje je da stavite prst na raspršivač i pritisnete ga nekoliko puta. Još jedna stvar koju možete da uradite je da okrenete bocu naopako i prsnete nekoliko puta.

Ovo bi moglo da povrati pritisak i otpor, osiguravajući da će vaša pumpica ponovo normalno prskati! Ako više ne prska vaš miris, ovo je prva metoda koju bi trebalo isprobati. To je najlakše i nema potrebe da rastavljate bocu ili nešto slično.

Natopite pumpicu u toplu vodu

Najčešći razlog zašto pumpica ne radi je nakupljanje ostataka parfema, što se dešava tokom vremena. Ostaci se često hvataju unutar same pumpice, zbog čega ništa ne izlazi kada pritisnete.

Da biste uklonili naslage, uklonite je i potopite u toplu vodu sa malo tečnosti za pranje oko 30 minuta. Zatim izvadite, tapkajte kuhinjskim ubrusomi ostavite da se osuši na vazduhu pre nego što je ponovo pričvrstite.

Alkohol

Ako niste imali sreće sa prvom metodom, voda sa sapunom možda neće biti dovoljno jaka da izbaci ostatke koji su se nataložili u pumpici. Natopite komad vate u alkohol (ili štapić za uši jer je pumpica opično baš mala) i nanesite ga na unutrašnjost poklopca.

Trljajte ga svuda unutar poklopca, posebno oko izlaznog otvora pumpice, tako da uđe u sve uglove. Ostavite pamuk unutar kapice oko 20-30 minuta, a zatim isperite toplom vodom, obrišite peškirom i osušite na vazduhu.

Uklonite naslage pomoću igle

Još uvek nema uspeha? Ako unutra ima taloga, pumpice može biti posebno tvrdoglava tako da morate da preuzmete ozbiljnije mere.

Uzmite iglu i nežno gurnite kroz otvor pumpice da biste je potpuno očistili. Takođe možete provući ovu iglu malo niz malu plastičnu cev koja povezuje pumpicu sa bočicom u slučaju da je nakupljen talog lociran niže.

Proverite cevčicu

Ako ništa do sada nije funkcionisalo, možda se suočavate sa mehaničkim problemom. Međutim, još jedna stvar koju treba proveriti je cevčica; ako je prenisko u bočici, to će sprečiti da parfem prolazi. Kada prskate parfem, tečnost se usisava kroz slamku, ali ako dno bočice blokira ulaz u cevčicu, onda ćete dobiti samo curenje… i to ako imate sreće!

Neke bočice parfema su providne, tako da je lako videti da li je cevčica postavljena prenisko. Međutim, ako nije providna, moraćete da uklonite ceo gornji deo da biste videli da li je ona pričvršćena za flašicu. Ako ne, onda jednostavno koristite pincetu da vratite cev na svoje mesto.

Zamenite pumpicu

Ako još uvek niste imali sreće, verovatno je u pitanju mehanički problem ili imate neispravan parfem. Ne postoji mnogo stvari koje možete učinili da bi se rešili ovi problemi, bolje je jednostavno zameniti svoju bočicu parfema.

Neposredno pre nego što odete u prodavnicu da zamenite za novu bočicu, možete samo da zamenite pumpicu ako slučajno imate rezervnu, koja je iste veličine. Možete ih kupiti i onlajn, samo budite sigurni da ste dobili pravu veličinu. Jednostavno skinite pumpicu sa bočice i stavite novu – tako je jednostavno!

Kako rastaviti bočicu parfema

Neke od ovih metoda zahtevaju i da rastavite svoju bočicu parfema, tako da je važno da znate kako to da uradite pre nego što se zadubimo u same metode. Ovo je lep i jednostavan vodič korak po korak koji će vas provesti kroz ovaj proces:

Korak 1: Držite bocu uspravno i lagano povucite pumpicu da biste je odvojili od bočice.

Korak 2: Koristite makaze ili džepni nož da pažljivo odsečete plastiku koja okružuje vrat boce. Ponekad će plastični prsten jednostavno iskočiti ako stavite makaze ispod plastičnog prstena i podignite ga nagore. Zavisi od toga kako je flaša napravljena.

Korak 3: Kada se plastika skine, primetićete da je komad metala pričvršćen i na vrat boce. Ovo može biti malo tvrdoglavo i morate biti posebno oprezni da ne razbijete bočicu. Koristite vrh makaza ili džepnog noža i nežno ga stavite ispod metala i odvojite ga od boce. Moraćete da se potrudite, izvlačeći pomalo sa svake strane i na kraju će iskočiti – to je pomalo kao da pokušavate da uklonite čep sa flaše nečim drugim osim otvaračem!

Korak 4: Kada se metal oslobodi sa osnove grla bočice, upotrebite par klešta da čvrsto držite metal, a zatim lagano povucite pravo nagore i sa boce. Samo pazite da ne prospete sadržaj.
Izvolite – zvuči zastrašujuće, ali je mnogo lakše nego što zvuči, obećavamo!

Šta ako nijedna od ovih metoda ne funkcioniše?

Ništa nije uspelo? U redu, zaglavili ste sa neispravnim parfemom, što je frustrirajuće, ali se dešava. Najlakše je da se vratite u prodavnicu i zatražite zamenu ili povraćaj novca (uslovi razmene/povraćaja će zavisiti od prodavnice u kojoj ste ga kupili).

Takođe možete jednostavno ukloniti ceo mehanički deo i naneti parfem na kožu, a ne prskati. Koliko će ovo dobro funkcionisati zavisi od parfema koji koristite, ali ako ovo probate, samo ne zaboravite da stavite čep kad završite, piše FragranceToday.

Takođe možete presuti parfem u drugu bočicu; jednostavno ponovo uklonite mehanički deo i samo sipajte u potpuno novu bočicu.

***

Bonus video: Zdravo Sunčanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram