Hit: Ruskinje brane otadžbinu uništavanjem Chanel torbi

Foto:printscreen/Instagram

Bogate ruske influenserke počele su da se svete modnoj kući Chanel, koja im je uvela sankcije.

„Ako kuća Chanel ne poštuje svoje klijente, zašto mi moramo da poštujemo kuću Chanel?“

To je izjavila ruska manekenka Viktorija Bonja na video snimku na Instagramu, pre nego što je uzela makaze i prepolovila crnu prošivenu Chanel tašnu.

Bonja je samo jedna od nekoliko ruskih influenserki koje su sebe snimile kako seku Chanel tašne.

To rade u znak protesta, zbog toga što je Rusima zbog rata u Ukrajini od nedavno zabranjeno da kupuju robu francuskog luksuznog brenda.

Nakon zatvaranja prodavnica u Rusiji, Chanel je takođe prestao da prodaje svoje proizvode ljudima van Rusije, koji nameravaju da ih odnesu u zemlju – a zbog tog poteza je nekoliko ruskih uticajnih ljudi optužilo modnu kuću za „rusofobiju“.

TV voditeljka i glumica Marina Ermoškina, koja ima 299.000 pratilaca na Instagramu, koristila je baštenske makaze da iseče tamnosivu Chanel tašnu.

„Nijedna torba, nijedna stvar nije vredna moje ljubavi prema otadžbini. To nije vredno mog poštovanja prema sebi. Ja sam protiv rusofobije, protiv sam brenda koji podržava rusofobiju. Chanel je samo aksesoar. Saučesnik koji je u jednom trenutku odlučio da ponizi ljude, moje sunarodnike, odlučio je da diskriminiše ljude po nacionalnoj osnovi, što ja neću tolerisati. Uostalom, glavna stvar su principi, a ne ono što je u vašim rukama, već šta je u vama“, objasnila je.

DJ Katja Guseva, koja ima 587.000 pratilaca na Instagramu, rekla je da je sledila Ermoškinu kada je makazama isekla svoju crnu Chanel tašnu.

„Uvek sam sanjala da ću imati Chanel tašnu u garderoberu, a to se dogodilo prošle godine. Ali nakon što sam saznala za politiku brenda prema Rusima, odlučila sam da uklonim torbu iz svog svakodnevnog života dok se situacija ne promeni. Ja sam protiv rusofobije, protiv sam brenda koji podržava rusofobiju i diskriminaciju žena na osnovu nacionalnosti. Mi, Ruskinje, smo lepe bez obzira imamo torbu Chanel ili ne“, izjavila je ona.

U izjavi za Insider, predstavnik Chanel-a je rekao da je brend usklađen sa „svim zakonima“ koji se primenjuju na njegovo poslovanje i zaposlene, uključujući trgovinske sankcije.

„Zbog toga smo pokrenuli postupak pri kojem tražimo od klijenata, za čije glavno prebivalište ne znamo, da potvrde da artikli koje kupuju neće biti korišćeni u Rusiji. Shvatamo da je ovaj postupak izazvao razočaranje kod nekih naših klijenata. Trenutno radimo na poboljšanju ovog pristupa i izvinjavamo se zbog nesporazuma koji je to moglo da izazove, jer su svi naši klijenti, bez obzira odakle dolaze, prioritet za Chanel“.

***

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram