Kako da izbegnete glupe greške pri šopingu za Crni petak

Moda i lepota 26. nov 202109:40 > 09:42
Foto: Nova.rs

Koliko god da ste profi kad je šoping u pitanju, Crni petak i luda trka, frka za omiljenim krpicama, plus gužve - dovedu do toga da potrošite više, a kupite loše. Zato je važno da obratite pažnju na najčešće greške koje pravimo tokom kupovine, kojih vrlo verovatno niste ni svesni, a umeju mnogo da koštaju.

Šopingujete gladni

Ovo je prva i najbitnija stavka koja vas može poremetiti i pomutiti vam um. A, ako ste zavisnik od kofeina – prvu kafu popijte kod kuće, jer sigurno ne želite da stojite u beskonačno dugom redu za kafu s obzirom na to da svaki će drugi kupac koji se upusti u Crni petak verovatno posetiti i kafić. I ne zaboravite da spakujete neke grickalice u torbu za kasnije, jer kupovina sagoreva mnogo kalorija.

Obucite se udobno

Da, iako ste možda trenutno zaluđeni svojim novim parom štikli i nosite ih uz sve – penzionišite ih bar tokom ovog dana. Umesto toga, zamenite svoju fensi odeću slatkom, ali udobnom kombinacijom za slobodno vreme kao što su helanke i udobne patike.

Obratite pažnju i koliko slojeva ćete obući, s obzirom na to da verovatno planirate neke od komada i da isprobate.

Idete na blef

Kupci koji ne znaju šta traže tokom Crnog petka samo sebi nanose štetu. Odredite koje proizvode želite da kupite i istražite koje to onlajn i obične prodavce nude to što vam treba. Što znači, prvo ustanovite šta vam treba, pa dalje pregledajte gde možete pronaći najbolju ponudu.

Tražite li elektroniku ili odeću? Igračke ili kućni nameštaj? Odeću ili šminku? Odredite šta vam je prioritet i možda bi bilo pametno da se toga i držite. Ostale stvari i onako možete kupiti onlajn tokom Sajber ponedeljka.

Spisak, spisak, spisak

Nakon što ste ustanovili šta vam treba i temeljno istražili gde se nalaze najbolja sniženja – sve to stavite na papir. Ako već znate i u koji šoping centar idete, ili čak ako idete na više lokacija, utvrdite redosled radnji po prioritetu i tako ih stavite na spisak.

Znate i sami kako to ide, gužve budu velike, atmosfera napeta i svi nekud žure – te kupovina bez spiska samo može da vam oteža ovo iskustvo.

Ograničite budžet

Neki ljudi vole da sa sobom ponesu određeni iznos novca kako bi držali potrošnju pod kontrolom. Plus, ako sa sobom budete nosili previše gotovine, možete postati laka meta i lopovima.
S druge strane, ako ne ponesete dovoljno, mogli biste da propustite fantastične ponude za Crni petak koje ste zaista želeli da iskoristite. Ravnoteža je ključ uspeha.

Najbolje je da na svojoj debitnoj kartici ostavite određeni iznos novca koji ste spremni da potrošite, a u novčaniku malo keša za svaki slučaj. Držite se svog plana kako biste izbegli prekomernu potrošnju.

Sniženo ne znači isplativo

Dešava se i da prodavci malo povećaju prvobitnu cenu ispisanu na etiketi kako bi sniženje izgledalo veće i isplativije.

Što se tiče skupih artikala, kao što su televizori i računari, istražite dobro da biste bili sigurni da vam odgovara. Modeli koji se označeni kao da na njih postoji ogroman popust mogu se na sajtovima pojaviti kao najbolje ocenjeni proizvodi, ali ako proverite brojeve modela, oni nisu isti. Ponuđeni aparati za Crni petak su obično ‘manje kvalitetni’ modeli i verzije kojima često nedostaju neke od karakteristika koje visokokvalitetnim proizvodima daju njihovu vrednost. Tako da pažljivo, spremno i srećno u šopingu!

***

Bonus video: Spisak za putovanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram