Niste ni svesni opasnosti koje nosi nova neoprana odeća

kupovina odeća šoping
Postoje razlozi zašto odeću koju kupite - prvo treba oprati, Foto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia

Kupili ste novu haljinu i jedva čekate da dođete kući, navučete je i ponosno prošetate gradom! Sve je to super, ali ipak se trebate malo strpiti, jer ta nestrpljivost može vas koštati mnogih problema...

Stigli ste iz radnje, odmah navukli novi komad odeće i svi su vas zatrpali komplimentima, međutim, te pohvale neće vam pomoći s crvenilom i svrabom kože sledeći dan, prenosi Ljepota&Zdravlje.

To se crvenilo zove alergijski dermatitis kog uzrokuje određeni alergen. Do reakcije verovatno neće doći momentalno, nego sledeći dan ili čak nakon nekoliko dana. Ovu reakciju najčešće uzrokuju boje na odeći.

Ovakve se boje najčešće koriste na sintetičkim materijalima, poput poliestera i najlona. Ove se boje otpuštaju iz materijala prilikom znojenja i trljanja o materijal. Ove reakcije mogu se izbeći pranjem odeće pre nošenja, čime se taj višak boje uklanja.

Međutim, alergijski osip nije jedina negativna reakcija koju nova, neoprana odeća može uzrokovati. U 2014. godini su naučnici na Univerzitetu u Stockholmu testirali odevne predmete različitih boja, materijala, proizvođača i cena.

U 29 od 31 odevnih predmeta, pronašli su hemikaliju zvanu kinolin, koju je Agencija SAD-a za zaštitu okoline proglasila ‘potencijalno kancerogenom za ljude’ – iako još nisu sprovedena istraživanja na ljudima koja to potvrđuju.

Ulrika Nilson, članica istraživačkog tima, navodi da su pronašli i druge, takođe kancerogene hemikalije, ali takođe navodi da ne postoji dovoljno istraživanja o unosu navedenih hemikalija preko kože.

“U vašem je interesu oprati odeću pre nošenja”, navodi Dejvid Endrus, naučnik koji je istraživao hemikalije za uklanjanje mrlja, protiv gužvanja, za pojačavanje boja i slično. Takođe je rekao da proizvođači ne navode koje hemikalije koriste na odeći, a iste su potencijalno opasne za ljude, a mogu biti štetne i za okolinu.

“Zapanjujuće je da kupite majicu koja je navodno 100% pamuk, no nigde nije navedeno koje hemikalije sadrži“, nastavio je.

Budite strpljivi i pričekajte dan-dva dok vam se nova odeća ne opere – za vaše je dobro!

***
Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram