Jednominutna japanska vežba protiv bora oko očiju

šijacu masaža oči
Foto: Eugene Odinokov / Sputnik / Profimedia

Kesice ispod očiju i sitne skoro neprimetne linijice prvi su znak starenja. Da bi ih se rešili, ne morate na skupe tretmane jer šijacu masaža daje sjajne rezultate. Radi se lako i brzo, sve možete sami kod kuće, pa samo treba slediti jednostavna uputstva.

Veruje se da šijacu deluje i preventivno i lekovito, bilo da ovu masažu radite kako biste se rešili stresa, bolova u zglobovima ili da biste podmladili kožu.

Bore u uglovima očiju

Sitni nabori u uglovima očiju neretko su prvi znak starenja, a prilično su vidljivi. Zato nije loša ideja isprobati šijacu.

Prvo stavite oba kažiprsta na spoljne uglove očiju i malo zagrejte taj deo. Nakon toga pritisnite prstima, pa pustite. Takođe, možete da kožu blago, bez puštanja prstiju, povučete nagore, prema slepoočnicama.

Ponovite ceo postupak tri puta po tri sekunde sa obe strane.

Pročitajte još:

Bore ispod očiju

Koža ispod očiju je vrlo tanka, što znači da je podložnija borama i brže stari nego na drugim delovima tela. Uz šijacu ćete podmladiti ovaj deo lica, i to uz vrlo jednostavnu vežbu. Stavite kažiprst, srednji i domali prst na jagodičnu kost odmah ispod očiju i lagano pritiskajte na ta tri mesta. Držite prste tako 10 sekundi, pa pustite. Ponovite vežbu dvaput, pišu na sajtu Bright Side.

šijacu masaža oči
Foto:Shutterstock

 

Kesice ispod očiju

Uz šijacu se možete rešiti ove neprijatne pojave od koje delujemo starije nego što jesmo. Stavite kažiprst na unutrašnji ugao oka i pratite liniju preko donjeg kapka do spoljašnjeg ugla oka, kao na slici.

Pazite pritom da ne razvlačite kožu. Onda kažiprst stavite na unutrašnji, a srednji prst na spoljašnji ugao oka i lagano pritisnite. Držite tri sekunde. Uradite vežbu tri puta.

Šijacu je više od masaže

U prevodu pritisak prstom, šijacu je vrsta terapeutske masaže koja obuhvata tehnike pritiskanja, tapkanja, istezanja, umirivanja… Nastala u Japanu pre više od jednog veka, ova masaža podrazumeva da se prstima i dlanovima pritskaju određene tačke, što treba da donese dobrobit po zdravlje i celokupno stanje. Šijacu masažom se tretiraju bolovi, stres, nesanica, atritis, sinusitis, a suština je u tome da se u balans vrati či jedno od osnovnih načela japanske medicine. I kako šijacu stimuliše i balansira protok čija kroz naše telo, osećamo se zdravije i bolje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram