Ispovest Beograđanke: Bila sam očajna i probala sve, a onda sam otkrila tretman od kog mi kosa raste kao iz vode

Foto: Shutterstock

Da mi je neko rekao pre par godina da ću morati da se bockam iglicama kako bih sprečila opadanje kose, teško da bih mu poverovala.

Do pre nekoliko godina nisam ni pomišljala da bih mogla da imam problem sa kosom – zapravo moj jedini problem je bio previše kose koja je rasla kao iz vode. Ali kako ništa nije večno, nije ni mladalačka lepota i lakoća ili bolje rečeno, pazi šta želiš možda ti se i ostvari. Tako je i za mene došlo vreme da imam sve manje i manje kose. Bilo je iznenada i vrlo dramatično.

Odjednom je moja četka više ličila na paukovu mrežu, a moj do tada gust i dugačak konjski rep na magareći. Nisam znala šta tačno da uradim, znala sam da sve prolazimo kroz to posle porođaja, valjda nakon emotivnog rolerkostera dođe na red i gubitak kose, jer naš hormonski disbalans nikad ne odmara, kao i naš mozak uglavnom. Tako negde nakon grčeva, a pre prvih zubića okrenula sam se svim prirodnim i svetu poznatim uljima i maskama za rast kose. Od piskavice do ricinusa, preko svih drogerijskih maskica, šampona i regeneratora. Iskreno ne znam ni sama koliko sam novca u tih nekoliko meseci dala, a još gore, koliko sam vremena potrošila sedeći sa masnom glavom u nadi da će baš to ulje rešiti moj problem. Nakon nekoliko meseci uzaludnih pokušaja da sprečim opadanje, a sa znatno manje kose, odlučila sam se za drastični korak – šišanje.

Opadanje kose
Foto: Ivan Karasev / Alamy / Alamy / Profimedia

Posle dugačke psihičke pripreme i razgovora sa svim drugaricama, mamom i sestrama kako bih prikupila što više podrške i okuražila se da prvi put u svom životu odsečem više od dva centimetra, sedela sam kod frizerke i nadala se da će nakon tog šišanja moja kosa magično početi da raste, zamišljala sam one guste ravne krajeve, dugački konjski rep – odnosno moju staru kosu. I optimistično sam to svoje sanjarenje prenela frizerki da bih čula: ,,Ma daj, takvu kosu nikad više ne možeš imati, pa ti si rađala“. I tako sam izašla iz salona sa 20 centimetara manje i bez ikakve nade da ću ponovo voleti svoju kosu.

Tada sam odlučila da krenem u malo temeljniju borbu, pre svega sam počela sa svim medicinskim istraživanjima, štitna žlezda, vitamini, hormoni…Sve dodatne suplemente i savete koje sam dobila od lekara sam uvela u svakodnevicu i prvi pomaci su počeli da se primećuju, međutim opadanje je i dalje bilo učestalo, a kosa nije rasla. Sećam se da sam se gledala u ogledalo, tanke, štrcave i kratke kose, umorna od svega što sam pokušavala te dve godine, rešena da skroz odustanem kad mi je mama rekla: „Pa dobro, što ne pokušaš još i PRP kose?“.

PRP tretman kose
Foto: Ivan Dudka / Alamy / Alamy / Profimedia

Ušla sam malo da pročitam i da se informišem, kad mi je kao poručena ispala letnja akcija za ovaj tretman. Istog trenutka sam zvala da zakažem i kroz par dana smo doktorka Tamara i ja počele tromesečni proces. Posle pregleda mi je rekla da će mi PRP pomoći i da ću već nakon prvog tretmana videti efekat. Od smanjenja opadanja, preko gušće i jače dlake, do rasta – i sve je baš tako kako mi je objasnila. Nakon 6 meseci od tretmana, tokom feniranja (kod druge frizerke naravno) mogla sam da skačem od sreće kad me je pitala: ,,Pa odakle tebi ovoliko nove kose, šta si radila?“

Danas se zato jedino u PRP kunem. Pogledajte kako to izgleda u videu:

Verujem da vas još mnogo toga zanima u vezi „vampirskog tretmana“. Zato sam pitala doktorku Tamaru Vujačić da iz svog, stručnog ugla predstavi kako to funkcioniše.

Šta je PRP?

PRP tretman je prirodna metoda gde koristimo sopstvenu krv, samim tim ne izaziva alergijske reakcije. Proces počinje vađenjem krvi u posebne epruvete koja se potom centrifugira i priprema se za ubrizgavanje tankim iglicama i neophodno je da pacijent dođe čiste kože glave, iako se tretirana regija dezinfikuje i anestezira.

Važna stvar! PRP tretman treba da izbegavaju svi koji imaju poremećenu funkciju trombocita ili su na nekoj vrsti antikoagulantne terapije ili ukoliko postoji neka akutna ili hronična infekcija, kao i trudnice i dojilje.

A ako se pitate kada je vreme za PRP, a već ste u problemu sa opadanjem kose, nemojte čekati jer u kasnijoj fazi većina folikula je već odumrla i sam efekat je slabiji. Pre tretmana obratite pažnju da ste dobro hidrirani, naspavani, izbegavajte period kada ste u ciklusu, jer to su neki od faktora koji utiču na jačinu bola.

Ja iz ličnog iskustva i uz vrlo nežnu doktorku mogu da kažem samo da sam ga jedva i osetila.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram