Iscrpljujuća rutina nege Merilin Monro i pet namirnica koje nikad nije jela

Foto: SNAP / Zuma Press / Profimedia
Foto: SNAP / Zuma Press / Profimedia

Saveti i proizvodi koje svaka žena ima u svom domu.

Fascinacija oko Merilin Monro ne jenjava ni dan-danas. Kada je u pitanju definicija večne privlačnosti starog holivudskog glamura, nijedna žena nije imala veći uticaj od Merilin Monro.

Iako su desetine sjajnih mladih glumica – Mišel Vilijams, Lindzi Lohan i Ana de Armas – nosile platinaste kovrdže i bele haljine kako bi što bolje odglumile večnu zvezdu, Monroina sopstvena rutina nege je sada već postala legenda koju pretražuju bezbrojne žene širom sveta.

Skoro šest decenija nakon smrti holivudske ikone, mi i dalje čeznemo za mrvicama informacija o njenom tragičnom životu – i, ako možemo da ih dobijemo, tajnama njene rutine za negu koja joj je pomogla da postane jedna od najlepših i najtraženijih zvezda svih vremena.

Što se ovog drugog tiče, sačuvan je fizički artefakt koji tačno opisuje koji su aktuelni proizvodi stajali na Marilininoj šminkerskoj listi — od kojih su neki i danas dostupni za kupovinu.

Relikvija, recept svakodnevne rutine za negu kože koju je Marilin prepisao mađarski dermatolog dr Erno Laslo, sačuvana je u Muzeju šminke u Njujorku.

Malo ljudi je bacilo više svetla na njenu filozofiju lepote i rituale nege od same Monro – a istraživanja su pokazala više od nekoliko dobro osmišljenih saveta, a mi smo pronašle pet najbolje čuvanih tajni zvezde srebrnog ekrana i rešile smo da ih podelimo sa vama.

Skoro je objavljen recept holivudske dive koji predlaže nekoliko pažljivo prepisanih koraka namenjenih specijalno njenom tipu kože, piše Rafinery. Datiran je 17. marta 1959. godine i namenjen gospođi Merilin Monro Miler (prezime njenog muža Artura sa kojim je bila u braku od 1956. do 1961).

Foto: COURTESY OF THE MAKEUP MUSEUM

Recept je raspoređen prema dobu dana, sa daljom klasifikacijom između večernjeg izlaska kada su u pitanju „zvanične prilike“ ili onih večeri „pre povlačenja“ u krevet, uključujući preporučena ograničenja u ishrani za optimalno zdravlje kože. Naime, bilo joj je zabranjeno da jede pet namirnica – orahe, čokoladu, masline, ostrige i školjke.

Počevši od vrha, Merilinkina jutarnja rutina kože počinjala je čišćenjem lica Erno Laszlo aktivnim felitil sapunom i toplom vodom.

Zatim je dobila instrukcije da nanese Erno Laszlo Normalizer Shake-It — obojeni matirajući tonik koji se danas ponovo pojavio na tržištu, u čast partnerstva brenda sa Muzejom šminke — protresanjem bočice.

Glumica je trebalo da protrese bočicu i nakapa par kapi na vaticu od pamuka, zatim nanese tonik na celo lice, osim delikatnog područja oko očiju, i odmah ga obriše.

Za oči, Merilin je trebalo da nanese Erno Laszlo pHelitone kremu za oči, koja nažalost više ne postoji u prodaji, a zatim i duo-Phase puder za lice na celo lice i vrat.

Za svečane prilike, glumici je naloženo da nanese, a onda i obriše svoj Shake-It tonik, pre nego što nanese kremu za oči na celo lice, uključujući vrat i dekolte. Zatim je trebalo da obriše kremu maramicom i nanese gore pomenuti Duo-Phase puder.

Večernja rutina pre odlaska u krevet bila je nešto složenija.

Počinjala je čišćenjem kože uljem, nanošenjem Erno Laszlo Active Phelitil ulja na kožu, ispiranjem, zatim sušenjem peškirom.

Zatim, bogatu Erno Laszlo Active Phelitil kremu je trebalo naneti na celo lice, a zatim natapkati lice vatom natopljenom dobro promućkanim Erno Laszlo Controlling Losion tonikom.

Kožu je trebalo ponovo osušiti čistim peškirom, a pomenuti losion ponovo naneti samo na područje nosa i brade i ostaviti da se potpuno osuši preko noći.

Što se tiče samih saveta koje je zvezda lično podelila kada je bila pitana za negu svoje kože, Merilin je napomenula nekoliko stvari koje svaka od nas može da praktikuje dnevno, budući da se radi o koracima i proizvoda koji su dostupni svima na svetu.

Kako bi postigla prepoznatljivi sjaj na kameri, Monro je ispod šminke nanosila debele slojeve vazelina ili obične bele Nivea kreme, dok ju je dermatolog Erno Laslo držao dobro snabdevenom svojom Phormula 3-9 — reparativnim botaničkim balzamom, specijalno kreiranim za lečenje ožiljaka.

Glumica je takođe navodno nanosila i maslinovo ulje na kožu, koju je namerno držala podalje od sunca.

„Uprkos velikoj popularnosti sunčanja, ne mislim da je preplanula koža privlačnija. Ili bilo kako zdravija. Ja se lično protivim preplanulosti jer volim da se osećam kao plavuša”, rekla je Merilin jednom prilikom.

Kad već govorimo o njenoj kosi „bela jastučnica“ je naziv koji je Monro koristila za svoju prepoznatljiv nijansu platinasto plave, a o kojoj je brinuo rotirajući tim frizera kao što su Kenet Batel, Gledis Rasmusen i Perl Porterfild – holivudski frizer odgovoran za bledu plavušu Džin Harlou.

Frizeri su joj tretirali kosu blanšom i hidrogenom svake tri nedelje, tvrdi spisateljica Pamela Keg, a glumici je savetovano da pranje kose svede na minimum, a da izgled čistoće održava utapkavanjem Džonsonovog bebi pudera na koren kose.

Poznato je i da je Monro nosila pet kapi Chanela broj 5 kada je išla na spavanje, ali se za nju govorilo da toliko voli mirise jasmina i bugarske ruže da je praktikovala dodavanje mirisa i u svoje ledene kupke, pisao je Vogue svojevremeno.

Vogue je takođe pisao o tome kako bi, nakon što bi svake večeri uranjala lice u činiju sa toplom vodom, prema Kegovim rečima, Monro spavala od pet do 10 sati u izuzetno širokom krevetu za jednu osobu, stisnuta ispod teškog jorgana.

„Nedeljom, koja je moj jedan dan potpuno slobodnog vremena, nekad mi treba dva sata da se probudim, uživajući u svakom poslednjem trenutku pospanosti“, rekla je ona za časopis Pageant govoreći u svom okrepljujućem odmoru vikendom koji je zaslužan za uvek svež izgled.

***

Bonus video: Nega kože puževima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Pinterest