Zabranjena haljina Merilin Monro šokirala čistunce – ne i kraljicu Elizabetu II

Merilin Monro
Foto: Allan Snyder / Julien's Auctions / Ferrari / Profimedia

Monro je prekršila kraljevsko pravilo.

Merilin Monro je na filmu, ali na crvenim tepisima volela da nosi oskudne odevne komade koje su naglašavale njene obline, a zbog kojih je dobila titulu najvećeg seks simbola dvadesetog veka.

Uska prozirna haljina Boba Mekija u kojoj je Džonu F. Kenediju javno zapevala „Srećan rođendan, predsedniče“ nije jedini model koji je iznenadio svetsku javnosti. Sličan efekat izazvala je i kreacija koju je nosila prvi (i poslednji) puta kada je upoznala bivšu britansku kraljicu Elizabetu II, piše Zadovoljna.hr.

Dogodilo se to 29. oktobra 1956. godine u Londonu uoči premijere filma „Bitka na reci Plati“ reditelja Emerika Presburgera i Majkla Pauela. Holivudska zvezda pozvana je da uveliča premijeru u brojnim drugim slavnim ljudima tog vremena, uključujući i njenog tadašnjeg supruga Artura Milera.

#social-embed_1

U leto 1956. godine preselila je u Englefild Grin u Engleskoj kako bi snimila romantičnu komediju „Princ i plesačica“ s legendarnim glumcem Lorencom Olivijerom. Biografi glumice otkrili su kako je to leto postala opčinjena 30.-godišnjom kraljicom koja je usto bila i njena vršnjakinja.

S obzirom da je živela svega nekoliko kilometara od kraljevske palate u Vondzoru, Merilin Monro imala je veliku želju da upozna Elizabetu II. i s njom popije popodnevni čaj.

Foto: PA / PA Images / Profimedia

Kada je dobila priliku da joj pruži ruku – oduševila se. Navodno je bila jako nervozna pa se satima pripremala za susret. Filmski frizer Gordon Bond bio je zadužen za njenu frizuru – napravio joj je elegantnu nisku punđu.

Iako su sve dame koje su prisustvovale događanju dobile uputstvo da se obuku konzervativno, Merilin je prekršila to pravilo. Nosila je dugu haljinu, ali je odabrala pripijen model od zlatnog materijala s tankim naramenicama i dubokim dekolteom koji je naglasio njene ženstvene adute.

Haljina je bila toliko uska da joj je nekoliko osoba morala pomoći da se u nju uvuče, pa je u potpunosti ocrtavala njene obline. Uz to je bila vrlo duga, pa je uz nju morala nositi prozirne sandale s vrtoglavom platformom.

Noć je bila vrlo hladna u Londonu, pa je preko golih ramena prebacila odgovarajući plašt napravljen od istog zlatnog materijala te odenula duge rukavice do laktova.

Iako se nije pridržavala pravila odevanja, kraljica Elizabeta II nije izgledala uznemireno tom činjenicom. Kada je stigla do Merilin (u redu ljudi koji su čekali da je upoznaju) kratko ju je odmerila, nasmejala se i pružila joj ruku, dok je holivudska zvezda napravila savršeni nakon.

Dame su potom nakratko komentarisale kako su komšinice i kako obe uživaju u ovom delu Engleske, a holivudska diva joj je poverila da često ide sa suprugom na vožnje biciklom kako bi istražila okolinu svog novog doma.

„Kraljica je vrlo srdačna, ona zrači slatkoćom“, priznala je Merilin kasnije okupljenim pripadnicima medija. I kraljica je imala slično mišljenje o holivudskoj divi.

Izvori bliski kraljevskom dvoru tvrde da je Elizabeta II nakon susreta poverila svojoj prijateljici: „Gospođica Monro je vrlo draga osoba. Bilo mi ju je žao jer je bila toliko nervozna da je polizala sav ruž“.

Ostavila je na nju pozitivan utisak, a kraljica je navodno nakon susreta pogledala sve Merlinkine filmove.

***

BONUS VIDEO: Mira Adanja Polak – S Elizabetom II niste mogli ući u konflikt, to je prepuštala drugima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram