Pozlilo mi je od filma Blond: Merilin ne zaslužuje ni tu glupost ni ovaj tekst

Blond
Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Šta bi Merilin rekla kad bi joj u zagrobnom životu ovih dana pustili Netflix?

Šta bi Merilin rekla kad bi joj u zagrobnom životu ovih dana pustili Netflix?

“Tužba!” Ne znam šta bi joj drugo izletelo posle filma Blond koji kao da je za cilj imao samo jedno – da polarizuje publiku. Dobro oprobani holivudski recept već neko vreme.

Za početak dve dobre stvari. Zanosna u svakom smislu Ana de Armas i sjajna, gotovo modna fotografija Čejsona Irvina. I to je to. Nema više. Zašto je film Blond toliko loš da ga morate pogledati?

Blond
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Zato što je loša studija traume koja u slučaju fiktivne Norme Džin znači galone suza i slina, halucinacija, šizofrenih, ali loše osmišljenih epizoda. Jedna od omiljenih mi je ona sa bebom koja plače u zatvorenoj fioci. Da, dobro ste pročitali. Normina bolesna mama je dok je ova bila beba, stavljala da spava u fioku umesto u krevetac, jer je bila siromašna. Norma onda poraste i kad joj zvoni telefon ona čuje plač bebe zatvorene u fioci. Prosto briljantno.

Blond
Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Kroz sve svoje traume, posebno onu u kojoj želi da upozna oca kog nikad nije videla, pa joj se priviđa svašta, hoda naravno gola jer valjda je režiser Endrju Dominik pomislio – hej pa Merilin je seks bomba, daj što više golog tela i eksplicitnog mehaničkog seksa, a i brate vidi ovu boginju Anu de Armas, šteta da je uopšte i oblačimo. I tako bi film o jednoj od najvećih holivudskih diva koja je u tumačenju pomenutog režisera čitala Dostojevskog, htela da glumi Čehovljevu Anu iz “Tri sestre”, ali jebi ga svi su joj gledali u zadnjicu i zbog te neshvaćenosti, površnosti, ona je mrzela Merilin, ali nije volela ni Normu jer – traume iz detinjstva (mama je davila u kadi, pokušala je da je ubije, spavala je u fioci, prolazila je kroz vatru, tatu nije upoznala).

Blond
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Norma, odnosno Merilin u filmu Blond nema nijednu lucidnu epizodu. Zapravo lažem – ima, onu kad producentu spusti slušalicu jer čuje da njena koleginica iz filma ima milion puta veći honorar. Jedina scena u kojoj izgleda i zvuči kao realna osoba ili filmska zvezda – svejedno. Sve drugo je kako mali Perica koji je dobio budžet od 22 miliona dolara zamišlja nesrećnu, psihički nestabilnu, slavom opterećenu seks bombu.

Blond
Foto: Netflix / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Zamišlja je kroz gomilu mutnih kadrova (jer nije joj dobro) koji se vrhunski prelivaju u nešto drugo, vrlo banalnu smenu crno bele i kolor tehnike i sad dolazimo do onog zbog čega film nije za maloletne. Eksplicitne scene. Snimljene su bez mane. Problem je samo u tome što oralni seks, silovanje, abortus, trojka i ostalo glavnu ličnost ovog filma, glumicu Merilin Monro smeštaju u kontekst žene koja ćuti, trpi, a ništa od svega što radi nije nikako motivisano, nego eto zanimljivo je u 21. veku, kad je Merilin mrtva već 60 godina, da je vidimo kako poput duha leluja u svim tim “šok” situacijama. Ne želim ni da gledam u njenoj biografiji šta je od svega navedenog u filmu istina, a šta fikcija. Fikcija je okej kada je u cilju dobre priče, ali ovo nije dobra priča. Ovo nije film o seksi divi koja je ispod šminke bila nesrećna, podeljena i sama, već pokušaj prikaza šizofrenije kroz kadrove gole, i da stvar bude još gora – odlične glumice. Glumice koja je u filmu morala da se saplete dok je nosila tacnu, padne na stomak i doživi pobačaj.

Gledajte ako ste zaludni ili radoznali. U suprotnom, čekajte novi film bebe iz fioke – Ane de Armas.

***

Bonus video: Poznate žene koje izgledaju sve bolje kako stare