Hit boja kose kojoj se vraćamo ove jeseni

boja kose
Foto: BauerGriffin / INSTAR Images / Profimedia

Kada pomislimo na najlepše boje jeseni, u misli nam dolaze zlatna narandžasta i duboka crvena. Mešavina najtoplijih jesenjih boja pod nazivom "pumpkin spice" frizerski je trend kojem se svake jeseni vraćamo jer je idealan za ovo godišnje doba.

Kosa boje ‘začinjene bundeve’ svake jesenje-zimske sezone vraća se u modu, a taj trend krenuo je iz SAD-a, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jane Aldridge (@seaofshoes)

Naziv ove boje kose zapravo je ukraden naziv popularnog američkog jesenje-zimskog toplog napitka – pumpkin spice latte, a iza njega se skriva espreso s mlekom, cimetom, muskatnim oraščićem i bundevom.

Ova bundevasta boja kose (bakrena, narandžasta ili konjak boja) zapravo je jesenja, toplija varijanta, odnosno nastavak na bronde, flamboyage i balayage tehnike bojenja za koju se koristi puno bakrene boje. Kod brondea i flamboyagea vrhovi su svetliji, a kod jesenje varijante na vrhove se stavlja puno bakrene, dok je koren kose smeđ, opisuje za portal Zadovoljna.hr frizerka Nikolina Perković.

Dakle, boju začinjene bundeve lako može dobiti neko ko je imao letnju varijantu frizure, ali se može uraditi i na kosi koja prethodno nije bojena na taj način.

Najpostojanija će biti na smeđoj kosi, a ako pritom imate i smeđe oči i obrve, nastaće zanimljiva jesenja igra i sklad. Plave oči će pak maksimalno doći do izražaja. Odlično laska bleđem, ali i lagano tamnijem tenu, dok bi osobe s roze i tenom sklonim crvenilu, kao i s problematičnom kožom ovu boju trebalo da izbegavaju.

Bakrena kosa jako će osvežiti svetliju put i celokupnom izgledu dati eteričnost, ističe Nikolina.

Na kojoj dužini kose bundevasta boja najbolje dolazi do izražaja?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adir Abergel (@hairbyadir)

Na kosi dužine do oko ramena jer se tada završeci boje bundeve nalaze oko lica i na taj način više dolaze do izražaja. Ako želite da maksimalno naglasite kosu prošaranu bakrenim tonovima, izaberite talase jer se na njima lomi svetlost i kosa poprima maksimalni volumen i dubinu, poput 3D efekta, objašnjava frizerka Nikolina Perković.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hung Vanngo (@hungvanngo)

Iako naoko deluje kao klasična duboka crvena boja, od nje se razlikuje po bogatim bakrenim tonovima i bakrenom odsjaju koji je specifičan za nijansu bundeve. Puno je toplija i nežnija od crvene i lakše se postiže na brinetama uz pomoć balayage tehnike ili pak layage tehnike, za koju je ipak potrebna dužina kose do ramena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jenna Perry (@jennaperryhair)

U kućnoj radinosti komplikovano je i teško dobiti bilo koju nijansu iz crvene palete i postići idealne tonove koji će se slagati s našom puti, stoga se obratite profesionalcima tj. frizerima ako želite takvu promenu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hung Vanngo (@hungvanngo)

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Trikovi za punđu