Greške koje pravimo tokom zimske nege kože

Nega kože
Foto: Sergey Nepsha / Alamy / Alamy / Profimedia

Znamo da zima ume da bude baš hladna, vetrovita i suva. Ali dok uveliko nosimo svoje čizme i toplije kapute, možda nismo razmišljali o poboljšanju rutine nege kože.

Godišnje doba utiče na sve delove našeg života, a ovo uključuje način na koji tretiramo svoje lice i telo u toku hladnijeg zimskog perioda. Otkrivamo koje su to najčešće greške koje pravimo tokom zimske bjuti rutine.

Ne koristite SPF

„Jedna velika (i prilično česta) greška je što često zaboravljamo da nosimo kremu za sunčanje zimi. Skloni smo da nosimo SPF samo tokom leta, ali i dalje je važno koristiti SPF tokom zimskih meseci jer je sunce i dalje jako tokom zime”, kaže dermatolog dr Dejvid Bank.

Osim toga, pošto se ozonski omotač istanjio tokom poslednjih nekoliko godina, sunčeva svetlost kojoj smo danas izloženi, čak i zimi, intenzivnija je nego pre 20 godina.

Čuvajte se oblačnih dana, čak i tokom ovog godišnjeg doba, jer sunce i dalje prži kroz oblake i može vas prevariti da mislite da niste izloženi suncu. Najbolje je da uvek koristite kremu za sunčanje širokog spektra sa minimalnim SPF 15 i takođe treba da sadrži sastojke koji štite i ultraljubičaste A (UVA) i ultraljubičaste B (UVB) zrake. Takođe obavezno koristite ruž za usne ili balzam za usne koji sadrži SPF faktor za dodatnu zaštitu.

Niste dovoljno hidrirani

„Pijte puno vode i koristite hidratantnu masku dok spavate koja će prodreti u vašu kožu i nežno ukloniti suve ćelije kože sa površine kože do sledećeg jutra”, kaže dr Bank.

Toplo tuširanje

Koristite tople, a ne vruće tuševe ili kupke otprilike 5-10 minuta dok perete kožu nežnim kupkom za suvu kožu koja je uobičajena u hladnijim zimskim mesecima. Tuširanje sa previše vrućom vodom može iritirati već suvu ili osetljivu kožu, ili isušiti vašu normalnu.

Zaboravljate piling

„Ne zaboravite da uradite piling, čak i tokom zime da biste odstranili mrtve ćelije od vremenskih prilika”, kaže dr Bank.

Postoji mnogo proizvoda koji su dizajnirani da budu manje iritantni i imaju mekše mehaničke pilinge. Za osetljivu kožu najbolje su polihidroksi kiseline, mlečna kiselina, glikolna kiselina i limunska kiselina.

Ne štitite oči

Ne zaboravite da nosite naočare za sunce kada ste na otvorenom kako biste zaštitili oči od škiljenja na sunčevoj svetlosti, koje takođe izaziva i bore. Zimska sunčeva svetlost može biti jednako štetna kao i sunce tokom toplijih, letnjih meseci.

Ne brinete o vašim usnama

„Pošto su uvek izložene elementima i zato što imaju manje lojnih žlezda, usne su uglavnom podložne isušivanju”, kaže dr Faine L. Frei, osnivač FryFace, LLC.

Redovno nanosite balzam za usne da biste ih održale glatkim, mekim i sprečili pucanje. Najbolji proizvodi na bazi pčelinjeg voska ili petrolatuma. Čak i ispod karmina!

Ne štitite ruke

Da biste održali meku kožu na rukama, redovno nanosite kremu za ruke kada hladan vazduh može da ošteti, isuši ili čak izazove pucanje kože na šakama, piše StyleCaster.

Korišćenje tonera sa alkoholom

Oni samo dodatno isušuju kožu uklanjanjem prirodnih hidratantnih lipida i proteina kože.

Uopšte je ne hidrirate

„Dešava se. U žurbi smo ili smo umorni nakon dugog dana i preskočimo korak. Isparavanje vode sa kože je pojačano niskom vlažnošću koja se javlja u ovo doba godine”, kaže dr Frej.

Hidriranje nekoliko puta dnevno (posebno nakon tuširanja) pomaže u sprečavanju isparavanja vode ostavljajući kožu glatkom i mekšom.

***

Bonus video: Zdravo sunčanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram