FOTO Svet je šokiran slikama ispijenih manekena iz Milana

Foto: Prada Press Office Handout / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

Novi trend zabrinjava.

Voleli bismo da smo mogli da vidimo kasting za Nedelju mode u Milanu na kojoj su pre neki dan defilovali muški modeli.

Saradnja Miuccia Prade i Rafa Simonsa u Pradi je dokazano uspešna. Stvorili su autentične komade koji privlače pažnju i prepoznatljivost brenda je čak i sa distance, vrlo prisutna. To je pravi podvig za kokreatore koji su udružili snage baš u trenutku kada je pandemija stavila svet u blokadu, i dok još nije sasvim popustila stisak.

Silueta za sledeće proleće i leto je vrlo prefinjena i lako ju je pročitati. Počelo je sa odelima bez revera sa skrivenim dugmadima, suženim uskim pantalonama do šiljastih čizama. Duo je uveo dečačke note sa prugastim rebrastim ili kolor-blok trikotažom, piše Washington Post. A, mi u svemu tome dajemo naglasak jednoj reči: siluete.

Foto: Matteo Bazzi / Zuma Press / Profimedia

Za ovu reviju izabrani su mahom izuzetno mršavi manekeni ispijenih lica.

Foto: Prada Press Office Handout / Zuma Press / Profimedia

Ovde nije reč o izborima i o tome da body positive filozofija osvaja svet. U trenutku kad se u svetu mode napokon sve više promovišu realna tela žena i kada je to postalo prihvaćeno, s druge strane, u muškom modelingu imamo kontra pojavu – muški modeli, mladi muškarci sve češće misle da su predebeli, i izgladnjuju se do padanja u nesvest.

Prada
Foto: x / Avalon / Profimedia

Ova pojava prerasta u neku vrstu novog fenomena.

Foto: Matteo Bazzi / Zuma Press / Profimedia

Bilo je potrebno 20 godina da se ljudi iz modne industrije ubede da treba da angažuju devojke koje izgledaju zdravo. Izgleda da je ovaj rat ipak izgubljen, samo je doživeo metamorfozu.

Foto: Matteo Bazzi / Zuma Press / Profimedia

Čak četvrtina onih koji boluju od anoreksije sada su muškarci. Jedno istraživanje koje je sproveo BBC pokazalo je da je broj muškaraca koji se leče od anoreksije skočio za 27 odsto za tri godine, dok je kod žena skočio za 13 odsto. I ove cifre treba gledati s rezervom, jer muškarci mnogo teže traže profesionalnu pomoć.

U Engleskoj je zabeležen slučaj dečaka od osam godina koji je imao anoreksiju.

Novi trend jeste zabrinjavajuć. Odbacuje konvencionalnu mušku građu a la Dejvid Gandi (preplanuo, četvrtasta vilica, mišićav) i zamenjuje je modernom verzijom koja toliko vremena provodi onlajn da ne vidi sunce, nikad ne vežba (osim palac kojim kucka po telefonu). Ovom trendu su dali i ime – „geek chic“. On je za momke koji su ponosni što ne izgledaju zdravo (a često to zaista nisu) – jer žive virtualno. Izgleda da je novi „rat“ na pomolu. Lekari već upozoravaju. Nadamo se da ovaj neće trajati još dve decenije.

Foto: Prada Press Office Handout / Zuma Press / Profimedia

 

***

Bonus video: Modne katastrofe na Met Gala večeri 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram