„Dopamin šminka“ je novi trend: „Mogu bukvalno da prevarim svoj mozak“

Foto: Gael Colliguet / KCS Presse / Profimedia

Šminkom pronalaze način da se opuste.

Kako smo ušli u sezonu sunčanih dana, sa vremenom vedri se i lice. Međutim, po društvenim mrežama je nikla i „dopamin šminka“, koja dodatno pomaže da se ljudi osećaju pozitivnije.

Hiljade žena objavljuje upadljiv trend na društvenim mrežama pod tim nazivom, koji je prikupio više od pola miliona pregleda.

Foto: MAC via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Smatra se da ovakvo doterivanje i šminkanje stvara „potres hormona“ dobrog osećaja, koji izaziva osećaj zadovoljstva i opuštanja u mozgu, prenosi nypost.com

Naime, studija Univerziteta Kuinnipiac, rađena 2020. godine, koja se bavila uticajem influensera koji se bave lepotom i samopouzdanjem, pokazala je da šminkanje, kao i oni koji znaju to da rade, imaju vrlo pozitivan uticaj na ljude. Dakle, što veća kreativnost i poigravanje bojama, to je veće lučenje dopamina.

Mnogo devojaka je dalo svoje mišljenje o ovoj metodi, govoreći da „to nije šminka, već terapija“, kao i da „korišćenje boja u svakodnevnoj šminki, može vrlo doprineti da se neko oseća dobro“, „kao da mogu bukvalno prevariti svoj mozak“. Ovo su samo neki od komentara onih devojaka koje sve češće počinju da se poigravaju bojama, ali nasmejanog lica.

Možda je ovo znak da se oprobate u ovom trendu i ušarenite ovu sezonu još više.

***

Bonus video: Trikovi za punđu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram