Domaće dizajnerke ručno prave kimona koji izgledaju brutalno

Foto: @persona.kimono, @peoplelikeus.community, @zinniakimono;

Unikatan odevni komad koji će sigurno imati posebno mesto u vašem romanu strpljivo izrađuju dizajnerke iz Srbije, a svaki njihov kimono izgleda prefinjeno i elegantno. Japanska nacionalna dugačka haljina našla je svoje mesto u ormarima mnogih Srpkinja koje vole da eksperimentišu sa modom i izgledaju posebno.

Kimono je zbog svoje multipraktičnosti, komad koji se nosi u svakoj sezoni – na plaži dok se vijori na laganom vetru, sa pojasom kao haljina za izlazak, ili jednostavno kao ogrtač preko rolke u zimskim danima kada vam je dosadilo da nosite džempere.

Nekoliko domaćih dizajnerki ručno, po meri, izrađuju ovakve ogrtače, a određeni brendovi odlučili su se da kimona budu njihovi glavni proizvodi, budući da je potražnja za njima sve veća u Srbiji.

Jedan od najpoznatijih je svakako „Zinnia Kimono“, brend koji su pre oko tri godine osnovale majka i ćerka. Insipraciju za dezene nalaze u cveću, prirodi, životinjama, a kažu da ih i inspirišu specifični karakteri ljudi koji ih okružuju. Kimona se šiju po meri, tako da svaka žena može odabrati savršenu dužinu samog ogrtača i rukava. Zinnia Kimono koristi raznovrsne materijale kao što su viskoza, pamuk, saten, svila, pa i puniji štof za hladnije vreme. Koštaju između tri i 10 hiljada dinara.

„U poručenom pakovanju dobija se jedan unikatan odevni komad u čijem procesu su i same mušterije učestvovale. Većina dezena se radi u svega nekoliko komada, tako da je gotovo svaki kimono jedinstven, kao i devojke koje ih nose. Kimono je univerzalni odevni predmet koji možete nositi kao haljinu, ogrtač, mantil, uz svečanu haljinu ili pocepan džins, uvek će začiniti odevnu kombinaciju.“, kaže osnivačica brenda Marina Dabić.

„Persona“ je još jedan mlad brend iz Novog Sada, za koji kreatorka kaže da je nastao sa idejom da svaki komad garderobe koji izađe iz radionice nađe svoju „personu“ i učini je jedinstvenom.

„U fokusu brenda za sada se nalazi kimono, odevni predmet napravljen da se nosi u raznim prilikama i tokom cele godine, od kvalitetnih materijala i originalnog dizajna u ručno rađenim malim serijama ili po jedan komad, čuvajući time posebnost svake persone“, priča osnivačica Nađa Aleksić.

Cene odevnih komada iz @persona.kimono se kreću između 4.500 i 10.000 dinara.

Urbani brend iz Beograda „People like us“ nudi autentične haljine, ogrtače, jakne, a u ponudi ima i jedinstvena kimona. Posebno su interesantne njihove kimona jakne, čija je okvirna cena 150 eura.

Kreatorka koja stoji iza ideje brenda kaže da svaka žena zaslužuje ovakav ručno izrađen komad komad napravljen u posebnom okruženju.

„Odevni komadi koje nudimo izrađuju se u našem HUB-u u srcu Beograda. Koncept People like us namenjen je svim Boginjama koje hodaju Zemljom, ali i onima koje su na putu da to postanu“, kažu kreatorke Sandra i Milica.

Izdvojili smo još nekoliko domaćih brendova u kojima možete da pronađete kimono po vašoj meri:

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa nedelje mode u Parizu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram