Diorovo remek-delo: Venčanica koju mlade sanjaju

Dior, venčanica
Foto: Zabulon Laurent/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Modne revije polako se vraćaju u život, a jedna od njih bila je i ona modne kuće Dior na kojoj je predstavljena kolekcija za jesen/zimu 2021. Među predstavljenim komadima posebno se izdvojila jedna venčanica.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dizajnerka Diora Marija Gracija u svoje viđenje odevnih predmeta za sezonu jesen/zima 2021. utkala je dve strane mode – visoku modu i ljude koji ručno izrađuju najlepše komade odeće, piše zadovoljna.hr. 

Baš kao što je to učinio sam Kristijan Dior u godinama nakon Drugog svetskog rata kada se okrenuo „malim“ ljudima koji ručno izrađuju tkanine, jednako je učinila i Gracija stavljajući naglasak na ručni vez i tvid, za što se smatra da će imati veliku ulogu u izgradnji postpandemijske ekonomije.

I baš dok se modni krugovi pitaju kako će izgledati moda u svetu kojem se polako vraćamo, Marija Gracija je odgovorila s fokusom na dnevnu odeću. Tvid, kašmir i svila te neutralne boje prevladavaju u njenoj novoj kolekciji, a veliku ulogu u čitavoj priči imala je i scenografija koju je za reviju osmislila umetnica Eva Džospin.

Romantičnost je bila vidljiva u svakom trenutku revije, i u komadima odeće i u modelima koji su ih nosili, a posebnu su pažnju privukle haljine.

Dior, venčanica
Foto: Zabulon Laurent/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dok je ostatak kolekcije više-manje namenjen i boravku na otvorenom, drugu polovinu kolekcije čine predivne svilene haljine koje prate žensku figuru i koje kao da jedva čekaju da nam se ukaže što više prilika da ih nosimo, gotovo kao da su optimističan deo kolekcije.

VENČANICA IZ (VILINSKIH) SNOVA

Među tim haljinama izdvojila se i jedna sasvim posebna venčanica, i to zelene boje. Tim jedinstvenim primerkom, koji izgleda kao da je izašao iz vilinske radionice, Dior je zatvorio reviju u velikom stilu.

Ne samo da haljina itekako odudara od tradicionalne bele boje nego ide i korak dalje – ispod prozirne tkanine, izvezene svetlucavim perjem i listićima pastelnih boja, vidi se komplet donjeg veša s gaćicama visokog struka u boji kože.

Dior, venčanica
Foto: Zabulon Laurent/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Gotovo poetična kolekcija, i pre svega ta haljina, nije slučajnost. Svedočeći ekonomskom uticaju na dobavljače i radnike u tekstilnoj industriji tokom pandemije, izravno je uvidela učinak koji su otkazivanje venčanja, zabava i prigodnih događaja imali na život ljudi, a ovom kolekcijom kao da želi dati svoj doprinos vraćanju u nekadašnji život.

Svaka mlada koja odabere ovu haljinu zato će, u punom smislu reči, slaviti život.

BONUS VIDEO Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram