Detaljno objašnjenje: Da li je bolji čvrsti ili tečni sapun

Foto: Shuterstock

Iako je mnogima svejedno da li koriste sapun u čvrstom ili tečnom obliku, na jedan detalj bi ipak trebalo obratiti pažnju.

Jedan od proizvoda čija je potrošnja u poslednje vreme drastično porasla svakako je sapun. Iako možda niste pravili razliku između njegovog čvrstog i tečnog oblika, možda je vreme da to sada učinite.

Kada je stvar o čišćenju kože, možete da budete mirni jer dokle god sapun sadrži osnovne sastojke koji garantuju čistoću i dezinfekciju – nije bitno u kojem je obliku, piše Avaz.

„Svaki sapun podjednako je efikasan u uklanjanju patogena i prljavštine“, rekla je za The Healthy dr Rejčel Burns, dermatološkinja iz Minesote.

Kada je reč o zdravlju kože, uglavnom se preporučuje tečni sapun jer sprečava isušivanja i pucanja kože ruku.

„Čvrsti sapun obično ima visoku pH vrednost što može da podstakne isušivanje i pucanje kože“, tvrdi ona.

Naravno, postoje i čvrsti sapuni koji uz pomoć dodataka poput ulja, vlaže kožu i održavaju njenu hidrataciju.

Foto: Shutterstock

Ipak, najveća prednost tečnog sapuna definitivno je to što je higijenski ispravnija opcija od onog čvrstog oblika. Budući da uglavom dolaze u bočicama i na pumpice, on onemogućava širenje virusa, jer se ne dodiruje njegova površina. Na čvrstom sapunu mogu se nalaziti virusi koji se potom lako prenose s osobe na osobu.

Osim ako ste kod kuće, preporučuje se da izbegavate sapun čvrstog oblika. Ipak, čvrsti sapun češće sadrži manje štetnih hemikalija od onog koji je u tečnom obliku.

Mnoge hemikalije kroz kožu ulaze u krvotok, a pranjem ruku se povećava mogućnost da se otrovni sastojci nakupe u koži. Čvrsti sapuni uglavnom sadrže manje štetnih hemikalija, a više prirodnih sastojaka.

Kako biste uspjeli da sačuvate vlažnost kože, sastojci koje sapun treba da sadrži su glicerin i ulja poput lavandinog, ružinog, limunovog i sl. Neki sapuni sadrže i ši maslac i kokosovo ili bademovo ulje koja dodatno omekšavaju kožu.

Sastojci koji treba da se izbegavaju su triklosan i parabeni.

Osobe sklone alergijama trebale bi da izbjegavaju i one proizvode koje na sebi imaju oznake „parfemi“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram