Šta bi se desilo telu da počneš da se tuširaš bez sapuna

tuširanje sapun
Foto: Anna Omelchenko / Panthermedia / Profimedia

Dobra nega koža pre svega podrazumeva redovno pranje i čišćenje, ali što se tiče tuširanja sapunom stvari nisu sasvim jednostavne. Pokazalo se da sapunjanje od glave do pete tokom tuširanja može da učini više štete nego koristi za zdravlje i izgled. Ipak, pitanje je da li je samo voda dovoljna da se osetimo sveže i čisto.

Na sajtu BrightSide proverili su šta bi se desilo ako bismo prestali da se tuširamo sapunom.

Koža će vam biti zdravija

Kupanje samo vodom uravnotežiće zaštitni sloj vaše kože. Dok sapun efikasno uklanja prljavštinu sa vašeg tela, on takođe sklanja prirodna ulja koja luči vaša koža. Redovna upotreba sapuna takođe može da poremeti pH ravnotežu vaše kože, ostavljajući je suvom i nadraženom.

Rešićete se neprijatnog mirisa ispod pazuha

Nakon tuširanja sapunom kratkoročno ćete osetiti svežinu jer to u suštini čini vašu kožu ranjivijom na bakterije. Oštri sastojci u sapunu remete ravnotežu između kožnih ulja i bakterija koje žive na našoj koži, zbog čega koža proizvodi još više ulja i bakterija. Antibakterijski sapuni su posebno štetni jer ubijaju korisne mikrobe zajedno sa lošima.

Intimna zona će vam biti zdravija

Redovno kupanje sapunom može da isuši genitalno područje, što može da dovede do određenih zdravstvenih problema, posebno ako ti sapuni nisu specijalizovani za intimnu regiju. Kako navode na sajtu Bright Side, topla voda je najbolje rešenje za pranje intimnih delova.

Duže ćete biti mladoliki i bez bora

Iako mnogi sastojci koji se nalaze u sapunu treba da učine vašu kožu čistom i svežom, oni zapravo mogu da prouzrokuju više štete nego koristi. U stvari, mogu da oštetite kiseli omotač vaše kože, što zauzvrat može da pogorša mnoga stanja, poput akni i dermatitisa. Takođe, kupanje sapunom isušuje vašu kožu, što može da uzrokuje bore.

Može da ublaži deficit vitamina D

Osim što doprinose preranom starenju kože, sapuni takođe mogu da ometaju apsorpciju vitamina D. Naša koža pretvara sunčevu energiju u vitamin D, a neki zdravstveni stručnjaci preporučuju ne mnogo često tuširanje jer to može da poremeti ravnotežu kože i da delimično blokira apsorpciju vitamina D. Međutim, mnogi medicinski stručnjaci veruju da vitamin D ipak ostaje u koži i posle tuširanja.

Ako razmišljate da se odreknete sapuna na neko vreme, kao zamena mogu da dobro dođu ulja za čišćenje, četka za suvi piling ili domaći piling.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Joga lica za početnike