Šta će se desiti ako koristiš kozmetiku kojoj je prošao rok

Moda i lepota 05. jul 202011:11 > 11. maj 2021 12:11
rok trajanja kozmetike
Foto: Profimedia

Desi se da omiljenu senku, šampon ili puder koristiš samo u posebnim prilikama, a u međuvremenu zaboraviš i kad si ih kupila. A šminka i kozmetika imaju određen rok trajanja, nakon čega ih više ne treba koristiti.

Većina kozmetičkih proizvoda sadrži konzervanse kako bismo duže mogli da ih koristimo. Međutim, zbog spoljnjih uticaja ti konzervansi vremenom nestaju, te je moguće da se u preparatima za negu i lepotu pojave razni mikroogranizmi. A to može da izazove alergije, dermatitis, konjuktivitis i brojne druge neprijatne probleme s kožom.

rok trajanja kozmetike
Foto: Profimedia

A i ako se ne jave ovi problemi, kozmetiku kojoj je istekao rok svakako ne treba koristiti jer nakon predviđenog vremena ona više jednostavno nema dejstvo.

Još saveta o nezi lepote:

Važno je znati da kozmetika obično ima dve vrste roka trajanja: pre otvaranja i nakon otvaranja. Dok ih ne otvorimo, većina kozmetičkih proizvoda može da traje dve do tri godine, a nakon otvaranja jednu do dve godine.

Rok trajanja dosta zavisi od proizvođača i sastava. Recimo, kozmetika sa prefiksom „eko“, odnosno prirodna kozmetika, može da se koristi ne više od šest meseci. Pritom, na svakom proizvodu stoji oznaka za rok trajanja, odnosno datum proizvodnje. Takođe, međunarodna oznaka sa određenim brojem i slovom M znači koliko meseci je dobro koristiti neki proizvod, pa 12M znači 12 meseci, 6M šest meseci…

Rok trajanja šminke

Maskara – tri do četiri meseca

Ajlajner – četiri ili pet meseci

Senka za oči – do tri godine

Prajmer – godinu dana

Puder – oko tri godine

Ruž za usne – do dve godine

U svakom slučaju, dobro je znati prosečan vek i senke za oči, i šampona i pudera i mleka za telo, s tim što je najbolje da prestanete da ih koristite ako promene teksturu ili miris, bez obzira na predviđen rok trajanja.

Rok trajanja kozmetike

Kreme za lice i serumi – od šest meseci do godinu dana

Kreme za lice protiv bora i akni – do šest meseci

Kreme za predeo oko očiju – do šest meseci

Kreme za sunčanje – do godinu dana

Mleka, losioni, ulja za telo – do godinu dana

Šamponi, regeneratori, maske za kosu, pasta za zube – do dve godine

Dezodorans, sapun, gel za tuširanje, tečnost za ispiranje usta – do tri godine

Parfemi – do dve godine, a ako ga čuvate na hladnom i tamnom, i duže

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram