Detaljan vodič kroz tretmane podmlađivanja u Srbiji

Moda i lepota 25. okt 202110:25 > 15:10
tretman lica
Tretman lica, Foto: Strelciuc Dumitru / Alamy / Alamy / Profimedia

Dnevna i noćna krema, razni serumi, kreme sa SPF faktorom, hidratacija...samo su neke od stvari koje radimo na dnevnom nivou kako bi naše lice što duže zadržalo mladolik i vitalan izgled. Ipak, ukoliko osetite da vam to nije dovoljno ili jednostavno želite da podignete negu lica na drugi nivo, bez da idete „pod nož”, otkrivamo vam koji tretmani dolaze u obzir i koliko koštaju.

Pre svega, važno je naglasiti da uvek proverite da li je osoba koja će vam raditi tretman – dovoljno stručna. Tretman birajte prema tipu kože, jer svaki tip drugačije stari. Zato se i preporučuje pregled lekara kako bi uz saglasnost i savete istog mogli da napravite sledeći korak.

Botoks

Kraljevski tretman za bore svi kažu da je botoks.

„Botoks deluje na nivou mišića. Kod njega je važno napomenuti da je idealno vreme za započinjanje tretmana u stvari dok se bore nisu urezale,” dr Jelena Trivković.

Bore mogu biti statičke i dinamičke. Statičke su one koje se razviju i postoji i kada nemamo mimiku lica. Dok se dinamičke bore javljaju kod mlađih osoba i kod onih koji imaju malo masniju kožu, te se javljaju prilikom mimike. Doktorka preporučuje da je na te bore najbolje delovati dok se još uvek nisu urezale.

Preporuka je da se botoks radi na šest meseci, iako objektivno uglavnom drži nekih četiri meseca.

Doktorka estetike Maja Velimirov je objasnila da je kod antiejdž tretmana najvažnije otkloniti uzrok, a ne posledicu. Zato svojim klijentkinjama prvo preporuči botoks i razbije sve predrasude o njemu.

„Početni momenat starenja je gubitak tkiva u srednjem delu lica, zbog čega lice počinje da ‘pada’ i to je ono što klijentkinje prvo primete. Međutim, nije ispravno da se odmah samo popuni ta bora, već se gleda šta je dovelo do njenog nastanka”, objašnjava doktorka Velimirov za Zadovoljna.rs.

Cena botoksa po kubiku se uglavnom kreće oko 300 evra.

Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri se ne koriste u prvom delu lica, odnosno u predelu čela, nego se primenjuju u središnjem i donjem delu lica. I botoks i hijaluronski fileri spadaju u korektivne tretmane lice.

Učestalost tretmana hijaluronskim filerima i te kako zavisi od našeg metabolizma. Preporuke proizvođača registrovanih filera koji jedino treba da se koriste, je različita. Uglavnom piše da je njihovo trajanje od osam do 15 meseci, u praksi je to ipak malo drugačije. Hijaluronski filer se troši i najviše zavisi od naših životnih navika, da li smo pušači, koliko se izlažemo suncu, intenzivno treniramo, te uglavnom traje oko godinu dana.

Cena jednog mililitra hijalurona je u proseku oko 210 evra, a taj mililitar možete rasporediti na licu kako vama odgovara.

Biorevitalizacija

Biorevitalizacija, mezoterapija i celular matriks spadaju u tretmane nege lica i smatraju se minimalo invanzivnim metodama. To su tretmani koji hidriraju i negu kožu i tako usporavaju nastanak bora.

Nešto malo jači tretman od mezoterapije je biorevitalizacija. Razlika između biorevitalizacije i mezoterapije jeste ta da biorevitalizacija sadrži viši procenat i veću koncentraciju hijaluronske kiseline.

„Spada negde između mezoterapije i hijaluronskog filera, i ona lepo hidrira kožu, te sređuje te sitne bore i nepravilnosti. Vraća i sjaj i elastičnost koži”, kaže dr Jelena Trivković.

A dr Bobana Radaković istakla je i da: „U poslednje vreme često klasičnu mezoterapiju menjamo biorevitalizacijom (dubinska mezoterapija), ona je bogatija hijaluronskom kiselinom i efekti su bolji i dugotrajaniji, a potreban je manji broj tretmana.”

Cena biorevitalizacije je kao i mezoterapija, oko 100 evra po tretmanu, a potrebna su oko tri s razmakom od po mesec dana.

Mezoterapija

„Kada se radi mezoterapija u stvari mi ubacujemo hijaluronsku kiselinu, vitamine, različite antioksidanse u zavisnosti od potreba i tipa kože pacijenta. Te koktele ubacujemo putem mezoterapijskih iglica i njima u stvari hidriramo kožu, a samim tim sprečavamo nastanak bora”, tvrdi dr Trivković.

Učestalost ponavljanja ovih negujućih tretmana zavisi od godina pacijenta. Kod starijih osoba to ipak treba raditi malo češće, jer su njihove rezerve kolagena malo slabije. U prvih mesec dana se uglavnom rade tri serije, a zatim se ponavlja na svakih četiri do šest meseci. Slično je i sa biorevitalizacijom i celular matriksom.

„Mezoterapija je široko rasprostranjena i među mlađim i starijim pacijentima, jer su odličan tretman za negu lica i prevenciju starenja. Mezoterapijski kokteli revitalizuju kožu, hidriraju, zatežu i daju joj volumen. Efikasno usporava starenje kože, smanjuje fine linije i bore i ujednačava ten. Postoji velik izbor mezoterapijski koktela za razne namene pored tretmana lica i vrata, mogu da se tretiraju samo podočnjaci (da se ublaže tamni kolutovi), za beljenje određenih fleka na licu (najčšće uzrokovane sunčanjem), za crvenilo na licu ili za kosu (da ojača dlaku i smanji opadanje)”, istakla je dr Bobana Radaković.

Tretman mezoterapije je oko 100 evra.

Celular matriks

Celular matriks kombinuje PRP, poznat i kao ‘vampirski tretman’ i hijaluronsku kiselinu. Pacijentu se vadi krv i iz nje izdvajaju trombociti i faktore rasta pomoću kojih se praktično koriste ljudski prirodni mehanizmi i prirodne potencijale organizma tako što se pomoću PRP-a da se stimuliše stvaranje elastina, kolagena i novih malih krvnih sudova.

Praktično se tako organizam budi, a dodaje se i hijaluronska kiselina koja daje instant efekat hidriranosti i zategnutosti. Poznato je da hijalurnoska kiselina veže vodu i tako se dobija jedrina, jer se tom kiselinom dobija dubinska hidratacija.

Korišćenjem hijaluronske kiseline kroz kreme i ostale proizvode mi dobijamo to neko trenutno zaglađivanje kože na površinskom sloju kože. Tretmani deluju na mezoterm, odnosno središnji deo kože u kome se svi ti procesi stvaranja kolagena i važnih elemenata kože dešavaju. Zato se injekcionom metodom unose ti preparati kako bi se izvršila dubinska nega.

Tretman se može naći uglavnom po ceni oko 300 evra.

Dermapen

Dermapen je kozmetički tretman koji se radi Dermapen uređajem i to je vrsta mezoterapije, samo unapređena metoda.

Reakcije na dermapen su različite, ali svakako ga nekoliko dana prati crvenilo nekih sedam dana nakon urađenog tretmana. Preporučuje se od tri do pet tretmana, u zavisnosti od regije koju želite da ‘sredite’ i problematike sa kojom se nosite. Efekat se kako vreme prolazi, sve više vidi.

Prosečna cena jednog tretmana je od 2.000 do 5.000 dinara.

***

Bonus video: Zdravo Sunčanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram